Bristningar vid förlossningen - här är barnmorskans bästa tips!

Att råka ut för bristningar under förlossningen är många kvinnors största rädsla. Förlossningssmärtan går ju över, men hur kommer underlivet klara sig? Här är barnmorskan Johanna Atlings lugnade svar.

21467.png

Hur vanligt är det egentligen med bristningar och går det att motverka dem? Vi bestämde oss för att ta reda på fakta och tog en pratstund med barnmorskan Johanna Atling på BB Stockholm. 

Vilken typ av bristningar är vanligast?

– De flesta, framför allt om du är förstföderska, får den lindrigaste formen av bristning i slemhinna och ytliga muskler. Det kan vara små sår som läker av sig själv, men ibland går bristningen djupare genom slemhinna eller muskler och då behöver den sys. Läkningsprocessen tar i regel några veckor och bristningen läker oftast väldigt bra. Vid ett fåtal förlossningar uppstår en svårare bristning i ändtarmsmuskeln. Idag är man duktig på att reparera skadorna och risken för svårare bristningar håller sakta,  men säkert på att minska

Det viktigaste skyddet mot bristningar är det som sker i förlossningsrummet.

Johanna Atling

Ditt råd till någon som är orolig för bristningar?  

– Skaffa dig kunskap under graviditeten. Prata med din barnmorska och be hen berätta om och visa hur olika bristningar ser ut. Jag brukar rita för att det ska bli tydligt och förklara att musklerna i underlivet inte är annorlunda än musklerna i en arm. Vävnaderna i underlivet har en fantastisk läkningsförmåga.


Barnmorskans råd för att motverka bristningar 

1. Skynda långsamt under krystfasen

– Det är när bebisen huvud börjar födas fram under krystfasen som det helst ska gå långsamt. Det gör att bebisens huvud glider tillbaka lite mellan värkarna och det blir en paus som ger vävnader och mellangården tid att töja sig. Vissa värkar kan barnmorskan säga att du inte ska krysta, utan istället andas dig igenom för att det ska gå långsamt och vara så skonsamt mot vävnaderna som möjligt.

2. Varma våta kompresser förebygger bristningar

– Det finns forskning som visar att varma våta kompresser mot underlivet ökar blodcirkulationen och hjälper till att minska risken för bristningar. Värmen ger även en viss smärtlindring. 

4. Byt förlossningsställning

– Det kan vara bra att byta position under krystfasen för att avlasta vävnaderna i mellangården. 

5. Lita på din barnmorska

– Det viktigaste skyddet mot bristningar är det som sker i förlossningsrummet. För att du ska klara av ett långsamt framfödande är det viktigt att kommunikationen mellan dig och barnmorskan fungera bra. Du ska känna förtroende för dig själv, din kropp och barnmorskan som gör sitt yttersta för att allt ska gå bra.


Ont efter förlossningen? Sök hjälp!

Underlivet förändras både före och efter att du fött barn. Det är helt normalt, men du ska inte få besvär som påverkar ditt vardagsliv, toalettbesök eller ditt sexliv. Kräv att innan du lämnar BB få veta vart du ska vända dig om du får problem. Tveka inte att söka hjälp. På backenbottenutbildning.se finns det mycket bra patientinformation. 


Johanna Atling, barnmorska

JOHANNA ATLING

Gör: Barnmorska på BB Stockholm
Familj: Make och tre barn i åldrarna 9,11 och 14 år.
Det bästa med jobbet: Att få jobba med kvinnors hälsa och vara med när ett nytt litet liv föds.
Kopplar av med: Jag rider, det är väldigt härligt.


Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

09 januari, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.