Röd rumpa? Superknepen för att slippa blöjeksem eller blöjutslag!

Det är verkligen inte ovanligt att små känsliga bebisrumpor blir röda och irriterade, trots att du byter blöjan ofta. Här kommer råden som gör att du slipper få ont i föräldrahjärtat: våra bästa supertips mot blöjeksem!

7311.jpg

Att bebisar får blöjeksem eller utslag runt rumpa och lår är mer regel än undantag, speciellt det första året. Och trots att du byter blöja konstant är det inte alltid lätt att undvika.


Tre vanliga anledningar till röd rumpa

  • Fukt! När din bebis kissar i blöjan bildas ämnet ammoniak (!!) när det blandas med andra bakterier, vilket i kombination med en tät och varm blöja kan ge en reaktion på känslig hud.
    X
  • Ny mat! När din bebis går från bröstmjölk eller ersättning till att börja smaka på riktig mat eller om du introducerar något helt nytt är det inte ovanligt med blöjeksem. Det kan bero på att viss mat innehåller en högre mängd syra eller att din bebis helt enkelt behöver bajsa oftare.
    X
  • En infektion! Blöjor blir varma och lite fuktiga, vilket kan leda till bakterier eller svamp bland bebisens alla små veck. Om ditt barn äter antibiotika ökar också risken. Ta kontakt med en läkare om du misstänker en infektion, så att du behandlar på rätt sätt.

Våra 6 bästa superknep mot röd rumpa

1. Rengör, rengör, rengör!

Tvätta varje hudveck och hela området runt blöjan med tvättlappar som du blöter med ljummet kranvatten.

2. Strunta i våtservetterna!

Våtservetter är vanligt och ett smidigt alternativ för att rengöra. Men tänk på att våtservetter kan störa bebisens hud med kemikalier, så som parfym, i onödan. Därför kan det vara smart att strunta i dem hemma, och bara använda våtservetter till de mer akuta blöjbytena "on the go".

3. Badda, inte gnugga!

Att gnugga den känsliga bebishuden torr med en frottéhandduk kan irritera, men om du baddar huden – mjukt och försiktigt – är det mycket mer skonsamt. Små tvättlappar i frotté är guld värt att ha hemma.

4. Byt blöjan oftare (och välj RÄTT blöja)

Som nybliven förälder byter man blöjor stup i kvarten, men om din bebis hud blir irriterad är det bra att byta extra ofta. Välj en blöja med våtindikator, så ser du direkt när det är dags att byta blöjan.

5. Helt torr (låt lufttorka!)

Det är viktigt - ja, superviktigt faktiskt! - att bebisens rumpa blir helt torr. När du baddat försiktigt är det bäst att låta huden lufttorka. Men det kan bli en och annan olycka, så här bjuder vi på ett lifehack: låt bebisen lufta rumpan en stund i badbaljan! Du kan bädda med mjuka handdukar i botten och ha en filt över bebisen. Lätt att tvätta och göra rent vid en olycka!

6. Skydda mot fukten med rätt kräm

Om din bebis hud inte är röd behövs oftast ingen kräm vid blöjbytet. Men om hen redan fått ett utslag kan en kräm hjälpa att lindra det onda och förebygga nya utslag (gärna så fort det börjar se rött ut!). Välj en kräm med lugnande och skyddande ingredienser, så som zink. Även bröstmjölk kan hjälpa mot utslagen (lägg på och lufttorka!).

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.