Solkräm till din bebis? Så väljer du RÄTT solskydd utan farliga ämnen!

Hur väljer jag rätt solkräm till min bebis eller ettåring utan farliga eller onödiga ämnen? Vilken sorts solskydd är bäst? Experten reder ut begreppen om solskydd, ger bästa tipsen på solkräm för små barn och lär oss bra solvett.

12852.jpg

Våra solvanor är den främsta orsaken till att vi bränner oss och både barn och vuxna behöver korta ner tiden vi vistas i direkt solljus. Här får du svar på de vanligaste frågorna om solskydd för små barn från hudterapeuten Frida.

Ska jag smörja in min bebis med solskyddskräm?

Nja, barn under ett år ska inte vara i direkt solljus alls. De är extra känsliga eftersom huden fortfarande utvecklas. Men när bebisen börjar krypa eller gå ska huden som inte täcks av vanliga kläder eller badkläder med UV-skydd smörjas med solkräm. Solkräm är ett komplement där kläderna inte täcker.

Vilket solskydd ska jag välja till en ettåring?

När ditt barn börja leka på stranden och springer upp och ner ur vattnet är det extra viktigt med ett vattenfast solskydd. Barn över ett år bör alltid använda ett solskydd med minst SPF30, men eftersom vi ofta smörjer in ett för tunt lager med kräm ger SPF 50 eller 50+ ett bättre skydd. För små barn brukar man rekommendera solkräm med fysikaliskt skydd som är anpassat för känslig hud.


Tre solkrämer som passar för känslig bebishud

Här tipsar vi om tre solskydds-favoriter för små barn som alla är utan onödiga kemikalier. De är:

  • helt fria från nano-partiklar (påverkar inte organismer som lever i havet!)
  • har hög SPF (välj alltid 50!)
  • är fysikaliska solskydd
  • är ekologiska

Med hur mycket solkräm och hur ofta behöver jag smörja in mitt barn?

– Snåla inte utan smörj in ett tjockt lager och upprepa proceduren minst varje timme, eftersom effekten av solskyddet avtar med tiden. Ska hela kroppen smörjas in är en full barnhand (ca 20 ml) ett bra mått att utgå från. Efter bad eller om ni är utomlands där solen är stark sol behöver du smörja oftare. Skyddet i fysikaliska filter verkar direkt, för ett kemiskt solskydd tar det cirka 20 minuter innan det ger full effekt.

Vad är skillnaden på kemiskt och fysikaliskt solkyddsfilter?

– Ett solskydd med fysikaliskt filter är gjort på naturliga mineralpartiklar som lägger sig likt ett skyddande lock ovanpå huden. Krämens konsistens kan därför upplevas som tjockare. När solens strålar når hudytan reflekteras de och UV-strålningen går inte ner i huden.
– Till skillnad från det fysikaliska filtret, där UV-strålningen inte tränger ner i huden, tar molekylerna i det kemiska filtret upp UV-strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning i huden. Den här typen av solskydd är oftast lite tunnare i konsistensen och lättare att applicera.

Ska jag undvika solskydd som innehåller nanopartiklar?

– I kemisk och vissa fysikaliska solskydd har man valt att använda ingredienser med nanostorlek, vilket betyder att de är mikroskopiskt små. Att de används i fysikaliska skydd är främst för att undvika den vita hinnan på huden och göra dem lättare att smörja in. Det råder oenighet om nanopartiklar i solkrämer kan tränga ner djupare i huden. Vill du undvika dem är det bästa att läsa innehållsförteckningen, där redovisas de med (nano) direkt efter ämnet som förekommer i nanoform.

Är ekologiska solkrämer det bästa valet för bebisar och små barn?

– På samma sätt som med nanopartiklar råder det oenighet runt effekten av kemiska filter på både människa och miljö. Eftersom barns hud är extra tunn är ett ekologiskt och fysikaliskt filter, utan parfym, färgämnen eller eteriska oljor att föredra till små barn.

Hur vet jag att solkrämen skyddar mot både UVA och UVB-strålar?

– Solkrämer innehåller alltid UVB-skydd, men för att var helt säkert måste det även finnas skydd mot UVA-strålarna. Ta en extra titt på förpackningen för att försäkra dig om att den är märkt med UVA i en rund ring.
– UVA-strålarna tränger djupare ner i huden, vi känner inte av dem utan de ger skador på sikt. UVB-strålarna är starkare ju högre solen står. De tränger inte lika långt ner i huden men verkar direkt och utan skydd blir huden bränd och skadas.

Behövs solskydd bara när bebisen är på stranden?

– Nej, solskydd och kläder behövs under hela sommaren, även i skuggan och på förskolan. Det mesta av UVA-strålningen tränger även igenom fönster, därför är det viktigt att använda solskydd eller sätta upp en solfilm på fönsterrutan i bilen där barnen sitter under längre bilresor. Tänk på att strålningen även tränger in genom våra kläder. Generellt kan man säga att en tunn T-shirt i bomull motsvarar ungefär SPF 10 och en tjockare skjorta SPF 30, men självklart beror det på materialet i plaggen.

Kan jag använda solkrämen från förra sommaren?

– Nej, solskydd är en färskvara och ska inte användas flera säsonger. Håll även utkik efter symbolen med en burk och en siffra på förpackningen. Den ger en uppskattning om hur många månader produkten är hållbar från det att den öppnas.
 


Fridas tips för bra solvett med små barn

  • Ha barnet i skuggan så mycket som möjligt, framför allt mellan klockan 11-15 när solen är som starkast.
  • Smörj in dig och barn över 1 år innan ni är på stranden. Väl där brukar det bli ett svårare och stressigare moment.
  • Ta med vatten, mellanmål och ett parasoll så att ni kan få skugga när ni vill.
  • Glöm inte att det finns UV-solkläder till bebisar som ger ett väldigt bra skydd.
  • Var extra noga med att smörja in allt som inte täcks av kläder som händer, fötter, öron, ansiktet och nästippen.
  • En solhatt eller keps är ett bra extra skydd för huvud och hårbotten.

Vad gör jag om mitt barn trots allt har bränt sig?

Undvik solen helt och hållet de kommande dagarna. Smörj in huden med en svalkande after sun produkt som gärna får innehålla lugnande aloe vera. Därefter är det solskydd, skugga och kläder på som gäller. Om du är orolig gällande en rejäl solbränna rekommenderar vi alltid att du kontaktar din vårdcentral eller ringer 1177.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

05 mars, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.