Därför är solen farlig för ditt barn (plus tipsen på hur enkelt du skyddar känslig bebishud!)
Bild: Folio Images

Aj! Därför är solen farlig för ditt barn (plus tipsen på hur enkelt du skyddar känslig bebishud!)

Sommar och barnen springer i bara blöjan på stranden. Härligt kanske, men jättefarligt! säger experterna. Det krävs bara fem tillfällen när ditt barn bränner sig i solen för att risken för malignt melanom ska öka med 80 % senare i livet. Här får du fyra enkla knep för att solsäkra ditt barn i sommar!

De mörka, kalla vintermånaderna (och det instabila sommarvädret!) gör att vi svenskar älskar sol. Men små barn ska inte sola alls! Deras hud är för tunn och genomskinlig, vilket gör att de lätt bränner sig (och det ökar risken för att senare i livet få malignt melanom). Här är råden för en solsäker sommar för dig och ditt barn:

Rätt tid!

Mellan 11 och 15, när solen som starkast, ska små barn (och även vuxna!) undvika att vara i direkt sol. Håll er helt enkelt i skuggan eller inomhus!

Rätt kläder!

Små barn skyddas bäst med heltäckande kläder mot solen. För de barn som blivit mer rörliga är UV-kläder bäst på stranden. Skydda huvudet med en solhatt. Den ger också extra skydd för öron, ansikte och nacke. Bebisar under ett halvår ska helt hållas borta från solens strålar. Här hittar du tipsen för att hålla lagom temperatur i vagnen.

Rätt plats!

Det är härligt att gräva i sanden på stranden eller plaska i vattnet, vilket gör det svårt att alltid hålla barnen i skuggan. Flytta istället parasollet dit ni sitter, så att ni så mycket som möjligt hamnar i skuggan. Vissa badplatser har också träd och buskar som skuggar skönt. Det finns också UV-tält, där de minsta kan leka och ändå vara skyddade (OBS! UV-tält är toppen, men träna hemma på att fälla ihop dem. Kan vara svårare än att desarmera en bomb!).

Rätt skydd!

Det är svårt att skydda hela kroppen med kläder, och då är extra solkräm bra för exempelvis ansikte, händer och fötter. Från sex månader är det okej att använda solkräm. Smörj in med solskydd som har minst faktor 30. Och smörj inte för tunt – ett rejält lager behövs!

***

BONUS!

Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram appen Min soltid, som gör det enkelt att hålla reda på hur mycket sol din hud tål och njuta av solen utan att bränna dig (eller ditt barn!). Finns för både Iphone och Android.