Absolut nej eller helt okej med Youtube? Och hur mycket skärmtid för små barn? Forskaren svarar!
Bild: Folio Images

Absolut nej eller helt okej med Youtube? Och hur mycket skärmtid? Forskaren svarar!

Är det okej för små barn att kolla på Youtube? Borde vi som föräldrar vara oroliga för att barnen kollar för mycket på skärmar? Och hur mycket tid framför en surfplatta är EGENTLIGEN vettigt för en 1-2-åring? Här får du forskaren Elza Dunkels svar. 

Artikeln innehåller reklam för Dina Försäkringar

Vi har pratat med Elza Dunkels som forskar om ungas nätanvändande vid Umeå universitet.

Hur påverkar skämtiden våra barn. Stämmer det att språkutveckling, kreativitet och inlärning försämras?

– Det finns inget vetenskapligt stöd för de påståendena kring skärmtid. Varje gång det sker stora teknikskiften kommer varningar om hälsoeffekter. Så var det även när de första böckerna kom. Vi måste lära oss att vara kritiska även till vetenskapliga källor. Men det råder ingen tvekan om att barnens tid vid skärmen är en stress hos många föräldrar, vilket inte är så konstigt. Våra barn är det viktigaste vi har och vi vill göra allt som står i vår makt för att de ska ha det bra.

WHO:s riktlinjer säger ingen skärmtid för barn under ett år och max en timme per dag för 1-2 åringar. Går det att bestämma en tid?

– Det går inte att slå fast någon bestämd tid. Reglerna måste sättas utifrån varje barns förutsättningar för att hitta en bra balans. Den forskning som jag ägnar mig åt säger att tiden inte spelar någon roll, utan det är vad barnet gör vid skärmen som betyder något. Främsta skälet till WHO:s riktlinjer är för att minska stillasittandet.

Hur ska vi hantera oron?

– Vi behöver prata om och intressera oss mer för vad barnen gör och ser på skärmen. Var nyfiken och utforska den digitala världen tillsammans med dem och lita på att du kan se på ditt barn hur det mår av sin skärmaktivitet. Vi måste bli bättre på att se fördelarna med nätet, som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte.

Kan jag låta min 2-åring titta på Youtube?

Nej, jag skulle inte låta ett så litet barn få titta på Youtube ensam. Algoritmerna ändras hela tiden och när nästa klipp spelas upp direkt kan det dyka upp märkliga saker som de inte ska se. Men Youtube är en fantastisk skattkista för att hitta roliga saker och mitt tips är att skapa en egen kanal där du vet vad som spelas upp.

Vad gör jag om mitt barn råkar ut för något dåligt på nätet?

– Lyssna på barnets berättelse och skapa dig en bild av händelsen. Beroende på vad som hänt kan du behöva göra en anmälan både till den aktuella sajten och polisen. Det är aldrig barnets fel.

Behöver små barn verkligen datortränas?

– Ja, vi behöver hjälpa dem att hantera digitaliseringen. Små barn har ett stort förtroende för sina föräldrar, vilket gör det enklare att bestämma skärmreglerna tillsammans. Barn som tidigt får lära sig att hantera datorer blir tryggare på nätet. De har lättare för att berätta för vuxna om de blir utsatta för obehagliga upplevelser och bra på att lyfta skulden från sig själva.

Kan du tipsa om någon bra sajt för att lära sig mer?

Surfalugnt.se är väldigt bra. Det är ett samarbete mellan myndigheter, företag och olika experter med syfte att bejaka det positiva med nätet och höja vuxnas kunskap för att hantera fallgroparna. Min forskningsblogg kulturer.net innehåller också många bra råd.
 


Elzas 4 råd för att slippa skärmpanik

1. Tänk bort det digitala

Försök se det barnet gör vid en skärm som vilket intresse som helst. Jämför det med andra liknande aktiviteter. Skulle du reagera likadant om barnet satt lika länge med ett träpussel eller klossar?

2. Dela intresset redan tidigt

Att dela digitala intressen tidigt, ökar chansen att barnet ska vilja prata med dig om sådant som händer senare under uppväxten. Som vuxen behöver du inte sitta med och se mängder av filmer som barnet vill se om och om igen. Däremot är det bra att veta lite om vad barnet tycker om och försöka se det ur barnets perspektiv.

3. Våga vara orättvis!

Varje barn har rätt att bedömas utifrån sin unika situation och inte från fastlagda regler. Det ena barnet mår kanske bra av att någon avbryter skärmtiden, medan för ett annat funkar det att använda skärmen mer. Rättvisa är inte att behandla alla lika, utan att titta barnet i ögonen och se hur hen mår. Och därefter våga agera vuxet utifrån vad man ser.

4. Lyssna inte på alla varningar

Idag varnar många för skärmtid, utan att egentligen ha något underlag för det. Bilden av ett litet barn och en skärm kanske inte stämmer överens med vår egen bild av hur en barndom ska se ut, men det är en del av barns uppväxtvillkor idag. Oavsett vad vi tycker om digitaliseringen så är den här och vårt ansvar som vuxna är att stötta barn så att de får ut maximalt av fördelarna och minimalt av riskerna. Gör din egen bedömning utifrån ditt barn, inte utifrån varningar.
 


Hjälp mot nätkränkningar i hemförsäkringen 

Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat är ett enkelt sätt att hålla kontakt med familj och vänner. Tyvärr används sociala medier även för att kränka andra och vem som helst kan bli utsatt. Bilder och filmer sprids snabbt och för den som drabbats är det ofta krångligt och tar lång tid att försöka lösa problemet på egen hand. Med Näthjälpen, som finns med i alla hemförsäkringar hos Dina Försäkringar, får du hjälp med att ta bort kränkande innehåll på nätet.
Med Näthjälpen får du hjälp att ta bort följande:

  • Bilder eller filmer på dig eller ditt barn som publicerats utan ditt godkännande
  • Kommentarer som är kränkande
  • Falska profiler som skapats i ditt namn i sociala medier

Du kan även få råd om hur inställningarna i sociala medier kan anpassas för att få ett bättre skydd mot intrång. Näthjälpen ingår i hemförsäkringen och skyddar både dig och ditt barn. Läs mer på dina.se.