9 knep som gör att du överlever ”hell hour” innan middagen – och underhåller barnen!

Artikeln innehåller reklam för Mat.se

Du är stressad, barnen hungriga och på vägen hem börjar det dessutom att regna. Timmen mellan förskolehämtning och att middagen står på bordet är kaotiskt för de allra flesta. Så här klarar du ”hell hour” och får vardagspusslet att gå ihop.

1. Mellis to go

Det är egentligen självklart: den vanligaste anledningen att ”hell hour” spårar ur med gnäll och bråk är att ni alla är trötta och hungriga. Ta med något som ni kan äta i farten på väg hem från förskolan. Frukt, en knäckemacka eller en smoothie förhindrar ett blodsockerfall och sura miner. Se till att även du får i dig något som håller humöret uppe (!!).

2. Släpp in ungarna i köket

Ge barnen små uppgifter anpassade efter ålder: att skölja grönsaker, mäta upp ingredienser, duka eller röra ihop en yoghurtsås är också matlagning. Acceptera att det blir lite stökigt, men protester runt bordet kommer att minska för det man varit med och lagat smakar alltid bäst. De allra minsta kan få lyssna på en saga under tiden maten blir klar (tips: ladda ner SR Play-appen!).

3. Pilla med hemmagjorda leksaker

7 knep som gör att du överlever ”hell hour” innan middagen – och underhåller barnen!

Kids älskar att pilla och sortera. Förslag på sådant som underhåller länge:

  • Pill-burk: Ta en konservburk och sätt ett gäng färgglada gummiband runt. Oväntat roligt för barn runt 2 år att pilla med!
  • Rätt färg i rätt hål: Rengör en gammal burk för kryddor och utmana ditt barn att stoppa i piprensare i hålen högst upp. Större barn kan sortera efter färg!
  • Pom-pom-bricka: Ge ditt barn en is-bricka, små pom-poms (finns i pysselaffärer) och en tång. Magiskt!

4. Ha alltid morötter hemma

Även den mest inbitna grönsaksvägrare gillar morotsstavar. Söta och knapriga stillar de den värsta hunger och minskar risken för ett sammanbrott. Det är för övrigt ett klassiskt lifehack för att få barnen att äta mer grönsaker: ställ fram dem i skålar innan middagen. De kommer garanterat vara uppätna när maten är klar.

5. Skippa mataffären!

Ett säkert sätt att själv tappa humöret är att släpa med barnen till affären efter förskolan. Testa att handla online istället och få maten hem till hallmattan. På mat.se hittar du precis allt som finns i matbutiken, och du kan handla från soffan när barnen somnat. Det gör det enklare att planera för hela veckan och du slipper bära hem mjölk, blöjor, välling och toapapper i regnet. Bonus att det dessutom går att få leverans samma dag (!!) eller på helgen på många ställen (dubbelkolla här hur leveransalternativen ser ut hos dig).

6. Låt ugnen jobba (medan du pustar ut)

Veckans bästa middagar lagas i ugnen. Att lägga alla ingredienser på en plåt rensar kylen på rester, sparar disk och bäst av allt: du får några minuter för att pusta ut innan ni samlas runt middagsbordet. Plåtmat, det finns kokböcker i ämnet, är det bästa som hänt en stressig vardag.
Här är tre förslag under 30 minuter (där ugnen sköter jobbet):

  1. Falukorvsstubbar med ugnsstekt potatis
  2. BBQ-kassler med cowboygrönsaker
  3. Vegetarisk pizza på knäckebröd (helt genialiskt!)

7. Diska!

Barn älskar att diska! Ta fram en pall till diskbänken och ställ ner plastlådor och några leksaker. Eller häll lite mjöl i en bunke som ditt barn kan vispa med vatten. Det kommer garanterat hålla ditt barn på strålande humör – och sysselsatt länge!

8. Dela upp er!

Är ni två vuxna hemma? Hitta en rutin som funkar för er, till exempel att en av er lagar maten medan den andra leker med barnen. Om en av er är hemma tidigare kan den starta igång matlagningen. Kör samma rutin på vardagarna så slipper ni tjafs!

9. Skärmen är okej

Om det är någon stund på dagen då det är extra okej med skärmtid, så är det medan maten lagas. Det kan ge en välbehövlig paus för ditt barn och du får möjlighet att fokusera på matlagningen. Sätt barnet med paddan vid matbordet, så kan du ändå hänga med i vad Daniel Tiger hittar på.
 


TIPS! Slipp vardagsstressen över maten
– handla när barnen sover och få maten hem

Rabattkod mat.se
För dig om hellre lägger tiden på något roligare än att handla mat: handla online på mat.se! Du sparar på miljön, kan välja det mesta ekologiskt och planera för hela veckan. Allt medan du sitter hemma i soffan! 

Med Mat.se handlar du från soffan (drömmen!) och får maten hemleverad den tiden du önskar. Med andra ord sparar du både tid och energi när du slipper åka till affären med barnen. Tid som du till exempel kan lägga på en stunds egentid eller lek. Dessutom är det klimat-klokt, ovanligt enkelt att hitta allt du vill ha ekologiskt och går att få leverans samma dag (!!) eller på helgen (dubbelkolla här hur leveransalternativen ser ut hos dig).

Använd koden RULLAVAGN200 i kassan på mat.se, så får du 200 kronor i rabatt på din första beställning.

Koden är giltig en gång per kund vid köp över 700 kronor, då får du dessutom fri frakt! Erbjudandet gäller t.o.m. 30/6 2020.