9 knep som gör att du överlever ”hell hour” innan middagen – och underhåller barnen!

Du är stressad, barnen hungriga och på vägen hem börjar det dessutom att regna. Timmen mellan förskolehämtning och att middagen står på bordet är kaotiskt för de allra flesta. Så här klarar du ”hell hour” och får vardagspusslet att gå ihop.

1. Mellis to go

Det är egentligen självklart: den vanligaste anledningen att ”hell hour” spårar ur med gnäll och bråk är att ni alla är trötta och hungriga. Ta med något som ni kan äta i farten på väg hem från förskolan. Frukt, en knäckemacka eller en smoothie förhindrar ett blodsockerfall och sura miner. Se till att även du får i dig något som håller humöret uppe (!!).

2. Släpp in ungarna i köket

Ge barnen små uppgifter anpassade efter ålder: att skölja grönsaker, mäta upp ingredienser, duka eller röra ihop en yoghurtsås är också matlagning. Acceptera att det blir lite stökigt, men protester runt bordet kommer att minska för det man varit med och lagat smakar alltid bäst. De allra minsta kan få lyssna på en saga under tiden maten blir klar (tips: ladda ner SR Play-appen!).

3. Pilla med hemmagjorda leksaker

7 knep som gör att du överlever ”hell hour” innan middagen – och underhåller barnen!

Kids älskar att pilla och sortera. Förslag på sådant som underhåller länge:

  • Pill-burk: Ta en konservburk och sätt ett gäng färgglada gummiband runt. Oväntat roligt för barn runt 2 år att pilla med!
  • Rätt färg i rätt hål: Rengör en gammal burk för kryddor och utmana ditt barn att stoppa i piprensare i hålen högst upp. Större barn kan sortera efter färg!
  • Pom-pom-bricka: Ge ditt barn en is-bricka, små pom-poms (finns i pysselaffärer) och en tång. Magiskt!

4. Ha alltid morötter hemma

Även den mest inbitna grönsaksvägrare gillar morotsstavar. Söta och knapriga stillar de den värsta hunger och minskar risken för ett sammanbrott. Det är för övrigt ett klassiskt lifehack för att få barnen att äta mer grönsaker: ställ fram dem i skålar innan middagen. De kommer garanterat vara uppätna när maten är klar.

5. Skippa mataffären!

Ett säkert sätt att själv tappa humöret är att släpa med barnen till affären efter förskolan. Veckohandla, handla online eller ha en matkasse med färdiga recept – vad som helst som gör att du slipper stress.

6. Låt ugnen jobba (medan du pustar ut)

Veckans bästa middagar lagas i ugnen. Att lägga alla ingredienser på en plåt rensar kylen på rester, sparar disk och bäst av allt: du får några minuter för att pusta ut innan ni samlas runt middagsbordet. Plåtmat, det finns kokböcker i ämnet, är det bästa som hänt en stressig vardag.

7. Diska!

Barn älskar att diska! Ta fram en pall till diskbänken och ställ ner plastlådor och några leksaker. Eller häll lite mjöl i en bunke som ditt barn kan vispa med vatten. Det kommer garanterat hålla ditt barn på strålande humör – och sysselsatt länge!

8. Dela upp er!

Är ni två vuxna hemma? Hitta en rutin som funkar för er, till exempel att en av er lagar maten medan den andra leker med barnen. Om en av er är hemma tidigare kan den starta igång matlagningen. Kör samma rutin på vardagarna så slipper ni tjafs!

9. Skärmen är okej

Om det är någon stund på dagen då det är extra okej med skärmtid, så är det medan maten lagas. Det kan ge en välbehövlig paus för ditt barn och du får möjlighet att fokusera på matlagningen. Sätt barnet med paddan vid matbordet, så kan du ändå hänga med i vad Daniel Tiger hittar på.