9 grejer som ABSOLUT underlättar första tiden med nyfödd bebis

Vad behöver du hemma när du kommer från BB med en nyfödd bebis? Här har vi listat våra absoluta favoriter bland grejerna - så att du slipper köpa allt!

12764.jpg

Det finns hur många listor som helst på nätet med vad du behöver ha hemma den första tiden med nyfödd bebis (här är Rulla vagns egen lista!), men det kan bli både svårt och dyrt att ha allt hemma. Så här får du våra bästa tips på vad som är bra att ha hemma första tiden:

1. Bärsele eller bärsjal

Nyfödda bebisar älskar att vara nära en förälder. De är också vana att ligga i mammans mage och följa hennes rörelsemönster. En bärsele eller bärsjal liknar detta och är därför ofta något som de flesta nyfödda trivs i. Bärsjalen kan vara lite trixig att lära sig, men ger en närmare hud-mot-hud-känsla. Helt enkelt en lifesaver när din bebis har svårt att komma till ro eller om du behöver fixa något som kräver två händer!

2. Gör matningen enkel!

När man som nybliven förälder kommer hem från BB är det stort fokus på tre saker: mat, sömn och blöjbyten. Att förbereda sig genom att ha tillbehör hemma så att matningen blir så enkel som möjligt är skönt.

Om du ammar:

Om du flaskmatar

  • flaska som motverkar att barnet sväljer för mycket luft (denna är toppen!)
  • pulverdoserare
  • modersmjölksersättning
  • termos
  • flaskvärmare (inte nödvändigt, men väldigt smidigt!)
  • termometer för att kolla värmen

3. Ett babynest för trygghet

Något vi tycker du ska ha på inköpslistan är ett babynest (detta är så bra!). Du kan ta med det redan till BB och använda det från dag ett. Ett tips är att ha nestet i din egen säng en tid innan bebisen föds, så luktar det som dig och din partner (den absolut bästa doften en bebis kan tänka sig!). Nyfödda bebisar är vana att ligga trångt i mammas mage och de flesta bebisar tycker om att känna den ombonade känslan som ett babynest skapar.

4. Lagom mycket kläder

Det är lätt att gå bananas när det gäller inköp av söta barnkläder i de allra minsta storlekarna. Men det kan vara bra att komma ihåg att bebisar växer otroligt snabbt (!!). Vissa har storlek 50 eller 56 bara någon eller några veckor. Med andra ord kan det vara smart att låna av de minsta kläderna av vänner och satsa på att köpa extra av sådant som behöver bytas ofta, såsom bodies.
Mellan tummen och pekfingret är det lagom att ha hemma:

  • 4-8 st omlottbodies
  • 4-8 st mjuka byxor
  • 4 par strumpor
  • 3 pyjamasar
  • 1-2 st kofta
  • 3 st sparkdräkter
  • 2 st tunna mössor
  • Sommartid: solhatt
  • Vintertid: 1 tjockare mössa
  • Vintertid: 1 st ulloverall
  • Vintertid: tossor
  • Vintertid: vantar
  • Vintertid: fleeceoverall eller fodrad overall

5. Ett mini-apotek

Här är ett apotek för de minsta att ha hemma den första tiden:

6. Egen säng för att sova säkert

Bebisar ska sova i egen säng för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd (läs om rekommendationerna här!). Just sängen till bebisen är perfekt att köpa begagnat. Den används kort tid och det går ofta att få tag i nästan nya spjälsängar eller vaggor mycket billigare. En spjälsäng är ett bättre långsiktigt köp, då bebisen kan sova i den upp till ett par års ålder. Men den kan också upplevas stor och ödslig för en liten bebis. Bra alternativ är därför en smidig vagga eller en ”bedsidecrib” som du kan ha kloss an din egen säng.

7. Bunkra inför (många) blöjbyten

Förutom mat och sömn kommer blöjbyten att dominera din tid som nybliven förälder. Så bunkra upp med blöjor, små frottéhanddukar och torra tvättlappar.

8. Mat i frysen – men bara den som går att äta med en hand!

”Den första tiden hemma med nyfödd bebis är de små snittarnas tid” sa barnmorskan på vår föräldrautbildning. Och helt riktigt – när man den första tiden maratonmatar och vaggar en liten bebis är en varm måltid något som ofta prioriteras bort. Trots att mat i magen, och därmed extra ork, är superviktigt. Då funkar mat man kan äta med en hand alldeles utmärkt! Fyll frysen med mat och ha ett lager med bra powerbars i skafferiet (här hittar du ett gäng bra bars!)

9. Vagn att rulla (!!)

Det är inte alla bebisar som älskar att åka i rullande vagn, men väldigt många. Det är ett skönt sätt att komma ut i friska luften. Även om det går att bära bebis i bärsele, så gör vagnen att du orkar gå längre utan att få ont i ryggen. Det är också ett bra sätt att få bebisen att somna. Här hittar du vår ultimata vagnguide för att välja rätt vagn oavsett om du köper ny eller begagnad.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.