8 saker som bra föräldrar gör (och vad sjutton ÄR en bra förälder egentligen?)

Att vara förälder är lite som att vara ny på jobbet varje dag. Ständigt nya utmaningar och en gnagande oro. Gör jag rätt? Är jag tillräckligt bra? Här är 8 saker som påminner dig om att du är en bra förälder.

21385.jpg

I en tid när det finns ett överflöd av råd och rön på hur du ska vara som förälder kan vem som helst börja tvivla på sin förmåga att räcka till. Men du, barn mår faktiskt bra av att deras föräldrar inte är perfekta. Det hjälper dem att utveckla både tolerans och självkänsla. Och vi kan lugna dig med att kärlek, bekräftelse och närvaro är bland det viktigaste för att utveckla ett bra föräldraskap.


8 saker som bra föräldrar gör

1. Jämför sig inte med andra föräldrar

Bra föräldrar påminner sig om att sätta stopp för jämförelsehetsen (framförallt bilden om den ”perfekta familjen” på Instagram!). Den är näst intill destruktiv och hindrar dig från att vara en så bra förälder du bara kan. Alla barn är olika och ingen är mer kvalificerad att vara förälder till ditt barn än du

2. Tar goda råd med en stor nypa salt

Bra föräldrar är öppna för att lära av andra, men kommer också ihåg att de flesta goda råd bygger på personliga upplevelser. Goda råd är varken kritik eller sanningen, utan helt enkelt en lösning som funkat för just den föräldern och hens bebis. Du känner ditt barn bäst. 

3. Hittar rutiner som funkar för familjen

Förutsägbarheten i rutiner gör barn trygga - och förenklar för hela familjen. Det är lättare att vara en bra förälder när du slipper stress i form av kaosiga vardagsmorgnar, krångel vid middagsbordet eller funderingar på när nästa sovstund är.

4. Har en mental ”Jag är en bra förälder-lista”

Vi har alldeles för lätt att klanka ner på oss själva och sätta ord på det som är dåligt. Bra föräldrar har ständigt en mental lista som påminner om allt du gör som faktiskt är riktigt bra. Får du negativa tankar om dig själv ändå? Skriv ner listan och placera den synligt så att du kan se den varje dag. 

5. Gör fel då och då - och säger förlåt!

Är man en dålig förälder om man tappar råkar tålamodet eller är inkonsekvent? Nej (!!), det betyder ju bara att du är mänsklig. En riktigt bra förälder påminner sig däremot om att stå för sina misslyckanden, vara en bra förebild genom att säga förlåt och förklara varför det blev fel. Det öppnar upp för en bra dialog och ömsesidig respekt.

6. Tvekar inte att ta emot hjälp

Något som vi generellt är rätt kassa på är att ta emot hjälp, trots att småbarnsåren är stressiga för många. Pluspoäng till de föräldrar som tar hjälp där det går, för att skapa mer tid tillsammans med familjen eller få ny energi med en stunds egentid. När uppstår tidspressen i din vardag? Är det möjligt att få hjälp med hämtning på förskolan, städning hemma eller slippa handla vid när middagsidéerna ekar lika tomt som varukorgen?

7. Är helt närvarande en stund

Många tillbringar så mycket tid som bara går med sina barn, men ofta är vi upptagna med att vika tvätt eller fixa middagen. Ett hett tips: släpp allt - och då menar vi verkligen ALLT - som snurrar i ditt huvud och fokusera på att ge full uppmärksamhet åt ditt barn varje dag. 15 minuter när hen helt och hållet får styra vad ni gör tillsammans ger snabbt resultat i mindre tjat och färre bråk (här kan du läsa mer om hur du kommer igång!).

8. Tar hand om sig själv

Bra föräldrar lägger tid på att må bra. Att hitta luckor för en stunds egentid är viktig för att orka vara den förälder du vill vara. Alla behöver ett andrum, oavsett om det innebär en halvtimmes promenad, en stunds ensamtid i badrummet (har en nästan magisk förmåga att ladda om batterierna!) eller att spela paddel med vännerna.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

18 februari, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.