8 frågor du önskar att du VÅGADE ställa inför förlossningen (den nakna sanningen!)

Finns det frågor inför förlossningen som du varken vågar ställa till barnmorskan eller föräldragruppen? För let's be honest, det finns en hel del saker man funderar på som inte rör packningen i BB-väskan eller hur amningen funkar. Vi går igenom frågorna du absolut vill ha svaren på innan det är dags för förlossning. 

12365.png

1. Kommer jag att spricka?

– Ja, förmodligen, om du föder ditt första barn. Man ska inte strunta i den frågan och säga att ’nej, det kommer gå bra, du kommer nog inte gå sönder’. För det är fel information och man ska inte komma med lögner för att lugna, säger Cita Lundin, barnmorska på förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
Men lugn, bara lugn - det finns mycket man kan göra för att motverka en onödigt stor bristning, som att barnmorskorna använder varma handdukar för att mjuka upp huden eller ser till så att framfödandet inte går för snabbt.

2. Hur ont kommer förlossningen att göra?

Vilken del av förlossningen som är mest smärtsam varierar lite från kvinna till kvinna. Vissa tycker att de sista värkarna under öppningsfasen är värst, och ser krystfasen som en lättnad. Andra minns bara den brännande smärtan under utdrivningsfasen som beskrivits som en ”ring of fire” (lyssna på det här poddavsnittet om du är nyfiken på exakt hur ont en förlossning gör!). 
Men en förlossning är inte en 24 timmar lång smärtkavalkad. Tänk så här: Om du har värkar var tionde minut, då är det sammanlagt sex minuter smärta på en timme. Det innebär 54 minuter då du inte har ont, utan är som vanligt.
– Många buntar ihop hela förlossningen som ett enda långt lidande. Vi är så inkörda på att fokusera på det som gör ont, kanske för att man allt för sällan hör om det som är bra, lätt och härligt under en förlossning, säger Cita Lundin.

3. Kommer jag bajsa, kräkas eller kissa ner mig under förlossingen?

Visst finns det risk för det, men om så är fallet: var glad för det! Både kräks och bajs är ett tydligt tecken på att ditt barn är på god väg att komma ut. Att kissa på sig är inte lika vanligt.
– Att man kräks under en förlossning kan bland annat beror på att barnets huvud pressar på vissa nerver. Det är en reflex. Men det är också ett gott tecken som betyder att barnet är halvvägs nere i förlossningskanalen. Jag brukar vända på det och säga ’wow, vad bra! Du kräktes, det är ett jättebra tecken, så mycket som har hänt!’, säger Cita Lundin, som menar att det är samma sak med eventuella små bajskluttar:
– Många bekymrar sig över det, men det betyder att barnets huvud är på väg att tränga fram och det är helt enkelt ont om plats. När det börjar lukta lite fisar så vet jag att vi snart kommer att få se barnets huvud.
Dessutom har kroppen löst det så finurligt att man ofta är lite lös i magen dagarna innan förlossningen, så det är sällan några stora mängder det handlar om (och barnmorskorna är snabba på att torka bort det!).

4. Hur kommer jag att se ut och låta vid förlossningen?

I dag är vi ganska vana vid att ha kontroll över de flesta delar av våra liv och många oroar sig för just förlusten av kontroll under en förlossning. Att svettas, låta konstigt eller som ovan – sprida lite mindre trevliga kroppsvätskor omkring sig. Men som många som fött barn kan vittna om, så brukar den typen av farhågor glömmas ganska snabbt. Fler än en nybliven mamma har nog förvånat ställt frågan till sin partner: ”var jag helt naken verkligen?”
– När man väl är i situationen så är saker som svett, kräks eller ljud inget man bryr sig om. Det har man inte tid med. Kroppen utför ett arbete, då blir man svettig och vill få av sig sina kläder. Just i stunden känns inte det så besvärligt, säger Cita Lundin.

5. I vilken ställning föder de flesta?

Om man ligger på rygg, på sidan eller står på knä lutad mot sänggaveln kan faktiskt variera ganska mycket beroende på vilken förlossningsklinik du föder på. Det finns olika traditioner och skolor. Bland annat har ett uppsving för det så kallade ”finska greppet” för att förhindra förlossningsskador gjort att fler föder liggandes eller halvliggandes, eftersom det underlättar barnmorskans kontroll. Andra förespråkar att kvinnan i större utsträckning själv väljer position. Tvärtemot vad du sett på film så är det väldigt vanligt att man ligger på sidan och föder.

6. Borde jag raka bikinilinjen inför förlossningen ...?

Inte alla har kanske tillräckligt god relation med sin barnmorska för att våga fråga: borde jag ansa könhåret innan förlossningen? Eftersom det är allt annat är lätt gjort med en gravidmage (!!), kommer svaret säkert som en lättnad: absolut inte.
– Det är absolut ingenting som någon lägger någon vikt vid, eller som spelar någon roll om man behöver sys. Låt underlivet vara. Det finns annat att tänka på. Strunta i det helt enkelt! säger Lucille Fredriksson, barnmorska på förlossningen på Östra sjukhuset.

7. När kan (och vill) jag ha sex igen?

Det är många faktorer som gör att sex känns avlägset en tid efter förlossningen. För det första så avråds man under tiden man har avslag, vilket kan vara upp till tolv veckor efter förlossningen. För det andra spökar hormoner i kroppen som gör dig allt annat än sugen, och så en del sömnlösa nätter på det.
– Det är okej att inte känna sig så sugen, och det finns biologiska faktorer bakom. De flesta har inte ägglossning när de helammar, och den hänger ihop med sexlusten. Dessutom har man ofta sköra slemhinnor. Jag rekommenderar att man väntar till efter efterkontrollen, säger Lucille Fredriksson.

8. Den stora partnerfrågan: Måste jag vara med?


Att som partner känna sig skräckslagen inför en förlossning, och faktiskt känna att man inte vågar vara med, är det få som kan med att uttrycka. Men en partner som är skräckslagen är inte alltid önskvärt i förlossningssalen.
– Visst är det bra om båda kan vara med, men om partnern ligger avsvimmad på golvet så blir det bara jobbigt. Det händer väldigt sällan, men jag uppmuntrar alla att våga prata om det med varandra innan. Just eftersom det kanske inte anses helt okej för partnern att säga att den inte vill vara med, så blir det extra stigmatiserande för den som verkligen känner att hen inte vågar, säger Cita Lundin, som påminner om att det är helt okej att ha med sig ytterligare en stödperson, som en vän, doula, förälder eller ett syskon.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

08 april, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.