79 grejer föräldrar önskar att de visste INNAN de fick barn

Att bli förälder är på många sätt helt fantastiskt — men kan också vara en smärre chock (!!). Här kommer en lista med 79 grejer föräldrar önskar att de vetat innan om hur det EGENTLIGEN är att bli förälder. 

6355.jpg

1. "Att en förstagångsförlossning inte alls behöver vara svår, snarare ascool! Att det tar tid för kroppen att komma tillbaka (kändes som jag skulle tappa livmodern i backen första 4 månaderna!). Och den existensiella biten: rädslor som aldrig funnits, livet får en ny mening på gott och ont. Men mest gott."

2. "Att duscha länge känns som en spabehandling"

3. "Att den enda egentiden man skulle få var när man då och då fick duscha och handla ifred. Att sömnbristen skulle göra mig helt knäpp. Nä, hade jag vetat hur lika jobbigt som underbart det kan vara att ha småbarn så hade dom nog aldrig kommit till. Och dom är ju det bästa jag har. Så lika bra att inte fått veta."

4. "Hur påfrestande det kunde vara med att inte få sova och få noll egentid. Trots att man älskar ungen över allt annat är det inte enbart fantastiskt, vilket sociala medier ofta framställer det som"

5. "Allt med småbarn är en övergående fas som går över, men när?!"

7. "Jag önskar att jag vetat hur tungt det blir att bära runt på lillan. Då hade jag stryketränat mer. Nu hinns det ju inte med."

8. "Att man skulle konstant få en massa kommentarer om hur man ska ta hand om sitt barn. Hade varit praktiskt att veta att man inte ska lyssna på andra."

9. "Att amningen inte alltid funkar. Att graviditeten är allt annat än en dans på rosor. Att det finns en jävla massa leksaker/produkter på marknaden som är totalt onödiga. Att det blir jäkligt tufft om man som mig inte har släkt/familj att be om hjälp (dvs total noll egentid eller avlastning). Att trotsåldern inte bara är en myt. Hur fantastiskt det känns att få vara en del av att en ny människa utvecklas och hur starkt bandet mellan förälder/barn känns (ordspråket att ta en kula för någon stämmer 100%)."

10. "Hur osocial man blev"

11. "Hur skört livet plötsligt känns ibland. Rädslan att förlora någon blev större."

12. "Att inte köpa nya barnkläder. Speciellt inte storlek 44-68. De storlekarna växer de ju ur på nolltid. Köp begagnat. Och att amma är svårt, att det är en kamp men som enligt mig var värd att ta. Hade jag vetat från början att det faktiskt är svårt hade jag haft en helt annan inställning"

13. "Att bebisar äter ofta. (Det blev som en chock för mig, då jag hade varit förlossningsrädd hela graviditeten och inte tänkt så långt)."

14. "Hur många gånger de säger mamma på en och samma dag, samt att man ständigt torkar snor!"

15. "Att man skulle vara fast i soffan de första månaderna för att bebis ammar varannan timme, och inte var fjärde som sades, för att sedan somna i famnen och vägra sova själv mer än 5 minuter. Och fyll frysen med matlådor innan förlossningen!"

17. "Att man kan älska någon liten människa så oerhört och att känslorna blir starkare med tiden. Men att man också kan bli lite galen på den lilla"

18. "Hur otroligt påstridiga barnmorskorna är på eftervården om amning och inte alls läser in hur föräldrarna mår, och uppgivenheten när amningen ej fungerade."

19. "Att det sällan blir som man tänkt sig."

20. "Hur viktigt det är att be om hjälp ibland! Har man tur och har stöttande släkt och vänner kan man be om hjälp ibland"

21. "Att om man ammade så skulle ungen sitta fast 24/7. Att man luktade surmjölk. Att ungen behövde vänjas från dag 1 med flaska för att vilja ta senare eller om pappa skulle mata. Att det fanns barn som hade extrema närhetsbehov och att alla barn inte tar napp..."

22. "Att vissa bebisar (antar de flesta) helst vill vara i ens famn dygnet runt de första månaderna."

23. "Att allt kommer vara precis som innan du fick barn, med ett undantag: en liten fantastisk människa vid din sida som du älskar över allt annat."

24. "Man behöver inte duscha så ofta. En vänjer sig vid att ha en liksom lite rough look. Och doft. Får man till ett julbad och ett ofrivilligt dopp i havet till sommarn så kan en nästan va nöjd!"

25. "Att det är sååå jävla värt det!"

26.  "Att du känner ditt barn bäst. Att från början tydligt säga ifrån om man inte vill höra tips från den ena och den andra som tror sig veta bättre. Att anknytningen inte kommer direkt. Det tar tid och det är okej."

28. "Att alla tycker att det är en självklarhet att må toppen och vara lyckligast i hela världen för att man äntligen har ett barn. Att jag önskade att jag då hade styrkan att säga: Lägg ner, lägg er inte i. Jag mår inte toppen och det är okej. Jag får må dåligt, jag får vara ledsen och deppig, och jag är en grym mamma på mitt sätt".

29. "Att man duschar i kräk oftare än man duschar i vatten"

30. "Att det inte är säkert att man älskar att få upp bebis på bröstet direkt. Man kanske inte ens älskar bebis från början och det är okej, till och med vanligt!"

31. "Att man helt plötsligt blir superwoman! Där man står med bebis på ena armen, hets-dricker kaffe med den andra samtidigt som man svarar på sms och inventerar kylen (och kanske några saker till). Allt detta trots att man inte hunnit äta på hela dagen. Mammor (och pappor) är så j***a grymma!"

32. Att man aldrig kommer känna sig tillräcklig

33. "Plötsligt börjar man tänka på det där man annars tar förgivet, att man en dag kommer dö. Man blir mer försiktig och värnar verkligen om livet. Alla existentiella frågor springer ikapp en. Det är iallafall min upplevelse av att ha blivit förälder"

34. "Att det är riktig lyx och noll problem om man är två. Att vara själv fungerar utan större problem men är lite kämpigare, och man klarar det bättre och bättre. Idag är min dotter fem och det är underbart med allt."

36. "Att du blev allmän egendom där alla kände sig manade att kommentera och lägga sig i dina beslut om barnet och familjen. Att man som ett medvetet par ändå tar ett kliv 50 år tillbaka i tiden. Trots att man försöker motverka det."

37. "Köp inte ett renoveringsobjekt 1 dag innan beräknad ankomst... Visar sig att vissa nyfödda barn inte vill ha egentid..."

38. "Att det är världens finaste gåva man kan få. Ja, man är trött etc men det går över. Och man blir tightare med sin partner."

39. "Att man inte är en dålig mamma bara för att man inte ammar. Att man saknar ungen som en galning efter bara en timme ifrån varandra. Att man inte har tid att hålla snyggt hemma trots att man är hemma varje dag. Att man bryr sig förvånansvärt lite om att kroppen inte ser ut som tidigare. Att det öppnas upp ett helt nytt känsloregister i en som man aldrig tidigare varit i närheten av att känna. Att man till och från faktiskt sörjer sitt gamla liv - även om man inte vill tillbaka. Att man alltid har med sig enorm packning även om man bara ska vara iväg ett par timmar. Att man klarar MYCKET mer än man tror."

40.  "Att man blir mer dödlig. Att sluta skjuta upp saker för sig själv som rör ens hälsa. Att ingenting är instagram-perfekt. Att det är helt okej att be om hjälp. Att inte lyssna på andra, och den största; lyssna alltid på mammakänslan."

41. Hur larvigt stolt man blir av minsta lilla framsteg barnet gör.

42. "Att en del barn får fullständig panik av att åka barnvagn."

43. "Att amningen inte bara går av sig själv för många och att första månaden efter är både fysiskt och psykiskt jobbig (men även lycklig!). Det är ingen som berättar detta innan... Hade nog hjälpt i många fall att vara lite inställd på det, för båda föräldrarna."

45. "Att man FÅR lägga tid på sig själv också, och att hen har en pappa med..."

46. "Faktiskt att det är så mycket enklare än jag trodde så här långt. Efter två år tycker jag fortfarande inte alls att det är så svårt som jag hade väntat mig. Inte att det alltid är enkelt, oh nej, men jag hade förväntat mig att det skulle vara svårare att göra uppoffringarna som krävs, eller att det skulle vara mycket mer jobb med småbarn än så här. Nu vet jag att vi har en rätt enkel liten grabb, så menar inte att provocera, men det är så det känns."

47. "Hur lite man får sova"

48. "Att man kan få baby blues efter 4-5 dagar, som att springa in i en vägg av deppighet oberoende på hur underbar man tycker lillplutten är. Och att ens tidigare städade hem känns rätt städat när det bara är ca 10 småsaker spridda över golvet, stolar står i hörnen och inte under bordet samt att ett halvätet äpple ligger i leksakslådan."

49. "Att under det första året ansåg jag duscha och tvätta som en hobby"

50. "Att vänner som inte har barn inte förstår hur mycket tid och energi ett nyfött barn kräver."

51. "Att man duger som den man är och att man inte behöver få panik av minsta lilla! Samt att låta återhämtningstiden efter förlossning få ta den tid du behöver. Stressa inte. Sätt upp regler för nära och kära och våga vara ego. Det är din tid med din/er nya bebis. Det är okej att säga nej."

52. Att man visst kan få sova på nätterna med en bebis!

54. "Att föda barn inte bara gör ont utan att det gör så ont att man tror att — nu tar livet slut! Att man bara duschar högst två gånger i veckan för att det är så omständig när barnet alltid vill vara med och duscha, annars blir det skrik och tårar. Att sexlivet bli påverkat och att man sätter partern på tredjeplats; först barnet sen dig själv (för att återhämta dig) och sen kommer närhet/kommunikation med partnern. Men ändå faller allt på plats och livet hamnat i nya rutiner"

55. "Hur jobbigt det är när vintern kommer och hur svettigt det blir när man ska klä på en 1-åring som inte vill klä på sig men vill ut. Alla pratar om sömnlösa nätter och amning men detta var fan värre."

56. "Att det gjorde mera ont efter själva förlossningen."

57. "Att bajsblöjor är mindre jobbigt än mat på golvet. Att man får så mycket närhet av bebisen att den där välkommen-hem-kramen med mannen känns som lite too much. Att naglarna växer som ogräs. Att börja tidigt med att öva så bebis känner sig trygg i sin egen säng, om det är målet att hen ska sova där. Att barnvagnar och bilbarnstolar tar sjukt mycket plats, så att till och med en V70 kan kännas trång."

58. "Att det mesta som rör barn och föräldraskap är riktat till kvinnor."

59. "Hur man från dag ett oroar sig konstant."

60. "Hur jävlig en förlossningsdepression kan vara och hur lång tid det kan ta att ta sig ur den. Och det viktigaste av allt: hur otroligt stark kärleken blir till den underbara lilla människan och hur stark man blir som mamma/pappa då man gör allt för sin skatt"

62. "Att det skulle kännas som egentid när pappan tar bebis så man får dammsuga ifred. Ha lite koll på utvecklingssteg/-språng så du förstår varför bebis som äntligen blivit lite lättare blir jättejobbig igen.
Som många skrivit tidigare; vissa barn vill amma heeeela tiden, inte med flera timmars mellanrum."

63. "Att det kan vara svårt att hålla tätt. Fruktansvärd känsla att som 30-åring stå och kissa på sig. Men också hur sjukt pigg man kan vara! Alla pratade om att jag behövde vila och att de skulle hälsa på när "saker lugnat sig", HAH vilket skämt! Har aldrig varit så pigg och mått så bra som första veckorna efter förlossningen! Och när f*n tror folk det lugnar sig när man har en bebis i hemmet?!"

64. "Att alla barn inte gillar att ligga i barnvagn! Har fått bli sjal- och seleexpert istället"

65. "Hur känslig man är ganska lång tid efter förlossningen. Att allting faktiskt kan gå bra mycket lättare och smidigare än alla säger. Hur motstridiga alla känslor kan vara och hur fantastiskt det är att se sin partner och övriga älskade familjemedlemmar tillsammans med det man tillsist börjat älska mest av allt i hela världen."

66. "Att amningen inte automatiskt fungerar och att det handlar om samarbete mellan barn och mamma"

67. "Att man ska lita på sin intuition och inte på vad någon annan säger (hur mycket erfarenhet de än har...)"

69. "Önskar jag var förberedd på alla katastroftankar och mardrömmar. Att jag varit väl informerad och påläst om amning. Jag önskar även att någon berättat hur extremt tungt och rent fysiskt smärtsamt det är att ha en stor bebis. Att skaffa bra bärdon är viktigare än vagn eftersom bebisar vill vara nära hela tiden. Man skulle behövt vara i toppform rent fysiskt. Nu är rygg och axlar trasiga och att bära längre stunder är extremt smärtsamt.

70. "Att inte lyssna på alla råd"

71. "Att det skulle kännas som att skita ut en melon när ungen skulle ut..."

72. "Att omställningen att få ett barn och hormonerna som svajar kan göra att livet känns kaos. Man kan vara väldigt ledsen samtidigt som man ändå är glad där mitt i allt, det får ta tid att ta till sig mammarollen. Att man får en mängd katastroftankar. Att efter ca 2 mån är stämningen i förhållandet irriterat (mest på grund av sömnbrist) — men att det går över. Och att man blir överlycklig när bebis söker tröst hos en själv."

73. "Att man helt plötsligt ser faror överallt och blir så beskyddande över andra."

74. "Att barn nummer två var en större omställning än vad jag någonsin kunnat föreställa mig! Och att det är tvåan som får lite uppmärksamhet — inte tvärtom!"

75. "Att samsova är bäst! Att man kan ligga ner och amma. Barn behöver inte sluta amma tidigt och det stör inte matintroduktionen. Barn kan äta precis det som vuxna äter, bara undvika honung och gröna blad (och salta lite mindre). Sjal och ergonomiskt bärsele är typ himmelriket! Så mycket jag hade velat veta."

76. "Att man behövde lära sig att skala ägg med en hand"

77. "Att det är helt okej om inte amningen funkar, barn överlever och mår bra även när de flaskmatas!"

78. "Hur lång tid återhämtningen efter förlossningen tar. Jag hade en bild av att jag skulle vara 'lite sliten' i nån vecka när jag i själva verket kände mig överkörd av en långtradare de två första månaderna. Men det var såklart värt det! Skulle göra om det igen."

 

***

Svaren kommer från en "veckans fråga" vi ställde på vår Facebook-sida. Följ oss gärna där! 

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.