7 tidstjuvar som snor över 11 timmar (!!) från dig varje vecka

Har dygnet för få timmar? Lugn, det GÅR att få mer tid över. Ofta finns det tidstjuvar som vi inte tänker på och saker vi gör av gammal vana. Här är tipsen som sparar värdefull tid - hela 11 timmar i veckan!

11899.png

1. Gilla stöket (åtminstone lite grann) - 1 timme!

Att städa och bestämma om det verkligen behövs är ett tjatmoment som tar både tid och energi. Och nästan var fjärde svensk menar att bråk hemma oftast handlar om vardagssysslor som att städa, handla eller laga mat.

Lösning: Plocka undan och dammsug en bestämd dag och tid under veckan, så håller du det värsta stöket på avstånd. Bestäm tillsammans när det är dags att en grundlig städning - kanske en gång i månaden? Skippa perfektionen!

Du sparar: 1 timme varje vecka! De flesta städar minst 2 timmar var i veckan.

***

2. Stoppa sakletandet - 40 minuter!

Barnens regnkläder, plånboken, nycklarna, och var är laddsladden till mobilen? Under en vecka ägnar vi mycket tid åt att leta efter saker som vi använder varje dag.

Lösning: Få ordning på prylarna och bestäm var varje sak ska ha sin plats. Förvaring för småsaker är underskattat. 78 % av svenskar tycker att de har för mycket grejer hemma, så rensa, rensa, rensa (inspotips på Netflix här!).

Du sparar: Att organisera hemma sparar i genomsnitt 34 timmar om året, alltså 40 minuter i veckan.

***

3.Veckohandla online - 40 minuter! 

Att småhandla ofta och kånka hem tunga matkassar i regn och rusk är varken bra för humöret eller plånboken.

Lösning: Veckohandla online när barnen somnat eller ha en matkasse med färdiga recept.

Du sparar: Mellan 30 och 40 % handlar minst 3 gånger i veckan i matbutik. Generellt lägger de som handlar i butik 80 minuter varje vecka på att handla, medan de som handlar på nätet halverar den tiden. Det vill säga borträknat tiden det tar att ta sig till och från butiken. Alltså sparar du minst 40 minuter varje vecka (och ÄNNU MER om du handlar i butik ofta och har en bit till affären).

***

4. Planera middagsmaten - 40 minuter!

Står du i affären och funderar på vad ni ska äta till middag? Inspirationen är som bortblåst, klockan tickar på och det enda du kommer på är samma sak som ni åt igår.

Lösning: Bestäm veckans middagar och korta ner planeringstiden genom att ge varje dag en råvara och variera middagarna utifrån det. Soppa på måndag, kyckling på tisdag, vego på onsdag, fisk på torsdag och att fredag är tacotajm är sen gammalt.

Du sparar: Vi avrundar till 5 minuter om dagen (det vill säga 40 minuter i veckan), och dessutom en hel massa energi du kan lägga på annat.

***

5.Inför mobilfri middag - 7 timmar! 

Även om du inte vill tro det så stjäl mobilen mycket av din tid. Vi fastnar i skrollandet, eftersom skärmhjärnan vill ha mer. Snittiden för vuxna är 3 timmar om dagen!

Lösning: Lägg undan alla mobiler och iPads när det är middagsdags. Ägna stunden vid matbordet åt varandra: prata, skratta och samla ihop dagen.

Du sparar: Om du minskar din tid på mobilen med en tredjedel varje dag, sparar du 7 timmar i veckan.

***

7. Dela på tjänster - 1 timme! 

Köra barn fram och tillbaka till aktiviteter är en vardagssyssla och tidstjuv för många familjer. Är ni kanske flera i området som har barnen på samma förskola? Perfekt att turas om att hämta!

Lösning: Gå ihop med andra föräldrar och turas om att skjutsa barnen eller hämta på förskolan. I den nya delningsekonomin är att hjälpas åt det nya svarta.

Du sparar: Om vi för enkelhetens skull räknar med att ditt barn har en enda aktivitet och det tar 1 timme att köra och vänta under tiden, så sparar du ungefär 25 timmar om året på att skjutsa varannan vecka. Om du dessutom byter förskolehämtningen en dag i veckan, så landar det totalt på 1 timme i veckan.

***

Voilá - så enkelt sparar du över 11 timmar i veckan!


Källor till statistiken: städning, sakletande, handla mat här och här och tid på mobilen 


Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

11 mars, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.