7 riktigt onödiga ekonomiska misstag du (troligtvis) gör som småbarnsförälder

De första åren som förälder är för de allra flesta kämpigare ekonomiskt än vanligt. Många gör onödiga (!!) misstag som skulle kunna spara mycket pengar. Här avslöjar proffset 7 vanliga misstag som småföräldrar gör! 

Du behöver inte var ekonom för att få kontroll på dina pengar, säger Joel Bladh, proffs-sparare och författare till boken Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi. Här är trebarnspappans bästa tips på hur du får pengarna att räcka längre.
– Ett av de vanligaste misstagen du gör som småbarnsförälder är att gå i fällan och tror att ”vi måste köpa det allra bästa” och att allt måste vara sprillans nytt. Det blir otroligt kostsamt. För mig blev föräldraledigheten ett gyllene tillfälle för att få koll på var våra pengar tog vägen. Men framför allt var det en ögonöppnare för att det fanns kostnader vi enkelt kunde sänka och som direkt förbättrade vår ekonomi, berättar Joel.
Här är de vanligaste ekonomiska misstagen och Joels smarta tips på hur du undviker dem:

1.Köper allt nytt

Surfar du in på Blocket kan du spara nästan halva summan på en bättre begagnad vagn. Men även spjälsäng, skötbord och en hel del andra barnprodukter kan du handla till ett bra pris. Glöm inte att pruta, men tumma aldrig på säkerheten och kontrollera att det du köper uppfyller de senaste kraven.

2. Missar de nya delningstjänsterna

Visst vore det smart om du hyrde ut ditt boende under semestern och kunde lägga pengarna på att bo någon annanstans? De nya delningstjänsterna som att hyra ut sin bostad eller byta bostad med en annan familj, hyra bil, låna prylar eller hyra barnens ytterkläder som du bara behöver en kortare tid är bra för både plånboken och miljön.

3. Ser inte över försäkringar och lån

Ta fram pärmen med försäkringar och se över vilka villkor som gäller. Bolånens ränta är förhandlingsbar och numera har du bra möjlighet att få rabatt. Många av oss drar oss för att ta tag i den här typen av tråkiga genomgångar, men någon timmes jobb kan ge många hundralappar över! 

4. Gör ditt barn till ett modelejon

Barn blir inte lyckligare av ett nytt märkesplagg, än ett som har använts några gånger. Det finns ett enormt utbud av fina barnkläder second hand som inget hellre vill än att hitta nya användare. Sälj eller skänk kläder du inte använder. Nu finns tjänster som skickar ut en påse som du fyller med gamla kläder och försäljningen sköts åt dig – väldigt smidigt!

5. Köper böcker, istället för att låna gratis!

Stöd ditt bibliotek och låna böcker till barnen. De böcker ni vill äga går det utmärkt att önska sig i present. Dessutom är biblioteket ett mysigt ställe att vara på för både barn och vuxna.

6. Planerar middagsmaten och missar priserbjudanden

Mat är en stor del av familjens kostnader och att planering sparar pengar är välkänt. Men lämna utrymme för att vara spontan och låt affärens bästa priserbjudanden i viss mån styra vad ni ska äta. Håll även utkik efter varor med kort datum till kraftigt nedsatta pris, då hjälper du även till att minska matsvinnet.

7. Köper för mycket leksaker

Svenska barn har i genomsnitt 500 leksaker, hur många används egentligen? I stället för att alltid köpa nytt kan du skapa ett cirkulationssystem där du plockar bort en del leksaker, som när de tas fram igen sprider nyupptäckt glädje. Eller varför inte byta leksaker med en granne eller kompis?
 


JOEL BLADH

Ålder: 41 år
Familj: Fru Ulrika och tre barn, Selma 8, Albin 6 och Linn 2 år.
Gör: Författare och teknikkonsult inom vattenområdet.
Aktuell med: Boken Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi 
Blogg: byggenformogenhet.se