Folio Images +46 8 720 56 00 info@folio.se

7 lifesavers för dig som vabbar (eller bara inte vill gå ut!)

Vab-säsongen är här, och ingen av oss går säker förrän framemot vårkanten. Dagarna med sjuka barn kan kännas minst sagt långa. Om det finns något som gör dem (riktigt) roliga? Svaret är förstås ja, och vi har tipsen!

1. Bli en pysselkung (med lite hjälp av internet)

Bild från Toddler Approved

Dagarna med sjuka barn som inte kan gå ut kan lätt bli minst sagt långa. Då är det bra att ha ett par pyssel-ess i rockärmen. Vem minns inte hur fint det blev med marmorering från när man själv var liten? Det blir lika fint nu, fast med raklödder och lite färg. Googla även slajm och fingerfärg – och glöm aldrig att trolldeg bara innehåller mjöl, salt, vatten och lite olja.

2. Pyssla en receptbok – och planera veckans mat!

Hur slår du flest flugor i en smäll? Jo, pysslar ihop en receptbok med bilder, som innehåller ett recept som barnet både gillar och dessutom (förhoppningsvis) kommer hjälpa till att laga och sedan äta. Att få vara med och planera veckans mat brukar vara ett säkert knep även för de mest kräsna. Pyssel, läsning, mathjälp, middagsplanering och mellis i ett! Allt som allt kan detta säkert ta en halvdag. Minst!

3. Soffan är din bästa vän

Det finns dagar som passar bättre än andra för soffmys – och IDAG är en sådan dag. Njut av en stunds återhämtning!

4. … och ta till vara inspirationen!

När man har sett sitt favoritprogram X antal gånger, vad kan då vara bättre än när en vuxen är med och leker fram de bästa bitarna ur avsnittet? Klä ut er och gör teater av det ni precis sett. Låt gärna barnet styra leken, och kommentera själv på olika känslor och händelser, så lär du barnet sätta ord på skeendet, som en bonus!

5. Gör det som ska göras – tillsammans!

Det kan lätt kännas stressande att gå hemma och se allt det där som borde göras, samtidigt som någon drar dig i byxbenet. Tur då att barn ofta tycker det är toppen att vara delaktig i det du själv gör, så fram med en stol, en diskborste i handen på barnet och fixa köket tillsammans. Eller passa på att rensa ut i lådan med blandade leksaker, kanske återupptäcks en gammal favorit? Och glöm för all del inte att en ryckig dammsugning på en tiondel av golvet också är en dammsugning!

6. Läs, läs och läs

De flesta föräldrar är medvetna om vikten av att läsa för sina barn, även när de är små. Men som med allt annat är det ofta tiden som är problemet, så ta chansen när du har den. Läsning minskar bland unga, och man vet att ju tidigare man etablerat läslust desto bättre. 

7. Nya lekar som underhåller i timmar

Tröttnat på att bygga klossar eller köra runt bilar i timmar? Här kommer ett par tips på nya lekar från Instagram-kontot Toddler Approved (tips att följa!), där barnen kan underhållas läääänge.

Tejpa fast ”tunnlar” av papper och rulla bollar igenom! Hur smart?
Flytta in sandlådan! Fyll en låda med gryn eller sand och lägg i roliga skålar, muggar och spadar. Enkelt att ställa undan och ta fram nästa vab-dag.
Tejpa fast ett långt papper och rita en egen stad eller tågbana. För att göra leken ännu roligare kan ni bygga egna hus av gamla kartonger.
Ta en stor kartong med lock och klipp ut olika former. Färglägg sedan runt hålen. Låt barnet pricka rätt med Duplo eller legobitar i samma färg!
För de minsta: ta en pappersskiva och klistra på spännande bilder. Dölj sedan bilderna med papper eller tygbitar som du tejpar fast i överkant. Rolig lek att upptäcka vilka hemligheter som döljer sig bakom luckorna!
Detta är en lek som kan hålla barn sysselsatta i timmar. Låt dem först gå loss med garnnystan och knyta fast garn mellan hemmets alla möbler. Sedan börjar utmaningen att ta sig igenom banan! Och ja, att städa tar också en stund 🙂