7 lifehacks som får bebisar att somna snabbare (!!) på kvällen

Det finns en försvinnande kort stund på dygnet där föräldrar (förhoppningsvis) får ostörd tid – efter läggning. Undvik långa och sena läggningar med dessa smarta knep, och få både utsövda barn och mer vuxentid på köpet.

8812.jpg

Sömn är nyckeln till såväl någorlunda harmoniska föräldrar som till glada barn. Men om läggningarna är utdragna och fulla av konflikter, kan de snabbt skapa en dålig spiral av stress. Vi listar några knep som kan hjälpa när kvällarna tycks bli senare och senare. Inga fungerar på alla - men kanske några är perfekta för just ditt barn!

1. Först och främst: mörker, tystnad och lagom svalt

När bebisen är riktigt liten kan det verka som att hen inte kunde bry sig mindre om omgivningen när det är dags att ta en lur. Hur ljust eller stimmigt det än är - en spädis har inga problem med att somna. Men för att barnet snart ska fatta galoppen vad gäller natt och dag, är det en god idé att kvällstid redan från början se till att rummet barnet sover i är mörkt och tyst. Känslig bebishud vill man gärna hålla varm, men när det gäller nattsömnen så gynnas den av att rummet är svalt. Att sparka av sig täcket är populärt hos de flesta bebisar, satsa på en mjuk och skön pyjamas, eller en sovpåse. Ett mörkt och svalt rum är också ett säkert kort för att få morgonpigga barn att sova längre!

2. Begränsa skärmen - och dimra ner

Detta tips riktar sig lika mycket till föräldrar som barn! Att se på ett barnprogram kan, särskilt för lite äldre barn, vara en populär del av kvällsrutinen. Se bara till att skärmtiden inte är allt för nära inpå läggningen. Ljuset från skärmen lurar oss att tro att vi inte är trötta. Försök istället att tvärtom dämpa belysningen något den sista timmen innan läggning.

3. Gör er egen grej

Det viktigaste att det finns en kvällsrutin, inte nödvändigtvis hur den ser ut. Visst vore det fint om alla barn somnade med huvudet på kudden bredvid sin förälder, men så ser verkligheten ganska sällan ut. Använd er av de hjälpmedel som funkar för er - somnar barnet på en sekund i sele eller bärsjal? Då kanske det är vägen att gå i några månader tills bebisen är redo att testa något annat. Om man tvungen måste ut och gå med vagnen för att få till sömn, så är det bättre än ingen sömn alls. Här finns en hel lista på grejer som funkar för de allra minsta att somna.


4. Testa beröring

En miljon människor har sett Youtube-klippet med pappan som får sin bebis att somna på mindre än en minut, genom att svepa en mjuk servett över ansiktet på bebisen tills hen somnar. Just detta kanske inte är ett universalknep, men beröring över ansiktet som både lugnar och får bebisen att sluta ögonen fungerar ofta på små barn.

5. Läs böcker!

Det kan verka tidigt att börja läsa för sitt barn redan under det första året, men även om inte hela handlingen i "Max potta" går in, så hjälper ändå din röst till att söva. Forskning visar även att det för språkutvecklingen är a och o att vi läser för våra barn - ju tidigare det blir en naturlig del av barnets vardag, desto bättre.

6. Lär barnet somna om själv med nappen

Inte alla barn tycker om nappen, men för dem som gör det är den guld värd – förutom när den åker ut på natten och istället för att lugna bidrar till att barnet vaknar. Här kan tricket vara en hel uppsättning nappar i sängen, men det kanske bästa knepet av dem alla – lär barnet stoppa tillbaka nappen själv. Sätt nappen i barnets hand istället för direkt i munnen, så visar du hur hen själv kan stoppa in nappen, och i förlängningen somna om själv.

7. Sätt upp mat- och sovklockan på kylskåpet

Ta hjälp av vårt sömnschema och hitta rätt tider utifrån din bebis ålder och när ni vaknar på morgonen. Mat-tiderna planerar du in när de passar mellan sovstunder. Sätt upp schemat där både ni föräldrar och barnvakter kan se det! 


BONUS! Podd om vad som är viktigt för bra sömn

I det här podd-avsnittet pratar vi om varför barn sover så dåligt, om varför nattningsrutinen är så viktig, "magiska knep" för bättre sömn och vad som påverkar sömnen i olika åldrar. Hanna Fischer, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT, guidar oss genom sömn-djungeln. Ett riktigt matigt avsnitt för dig som vill sova lite bättre!

Lisa Stevik

Lisa Stevik

24 oktober, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.