7 enkla vardagsknep för att slippa trots-utbrott (iallafall ibland!)

Neeeej, jag vill inte äta! Middagsmaten, skärmtid och läggningen kan starta ett utbrott på sekunder. Det är inte konstigt om du blir skogstokig när trotset är som värst. Här är våra vardagsknep som gör det lättare för alla att behålla lugnet.

1. Humörhöjande mellis

Med ett svajigt blodsocker är risken stor att inte bara ditt barn utan även du tappar humöret. Hunger gör ingen glad. Drick en smoothie och varva ner några minuter innan du hämtar på förskolan för att rusar vidare till mataffären. Ta alltid med kex, en banan eller ett russinpaket för att hålla humöret uppe på den som sitter i vagnen.

2. Bekräfta känslorna

Att visa förståelse för ilska fungerar lika bra på barn som vuxna. När favorittröjan ligger i tvätten och utbrottet är nära kan bekräftelse vara det som lugnar. ”Jag förstår att du blir arg, men om du tar den här tröjan idag lovar jag att tvätta din favorittröja så att du kan ha den i morgon.”

3. Tacofiera middagen

Det är ingen nyhet att barn föredrar mat som är fri från sås och gärna vill se exakt vad de har på tallriken. Utnyttja tacomodellen med självplock och servera alla tillbehör i separata skålar – ett av de enklaste knepen för mer middagsfrid!

4. Skippa några bråk

Lista konflikterna ni har under en vecka och stryk några som inte känns lika viktiga. Att kompromissa om gummistövlar i strålande solsken, totalvägran av pyjamas eller att all mat ska kryddas med ketchup, gör livet enklare. Men förhandla inte om viktiga saker. Om läggtider är ditt prio är det där striden ska stå, argumentera inte utan var tydlig med vilka regler som gäller. Just att få barn i den här åldern till sängen kan bli enklare om du har något mysigt att locka med, exempelvis favoritboken eller att få lägga ett pussel.

5. Inför skärmrutiner

Lägg grunden tidigt för rutiner och tider vid skärmen. Små barn behöver förberedas på vad som ska hända, förklara kort och enkelt att snart är det dags att sluta titta. Upprepa igen och tänk på att även för oss vuxna är det svårt att släppa det vi är upptagna med på sekunden

6. Busig borstning

Lite lekfullhet underlättar för att sälja in det som skapar protester. Om det är tvärstopp för tandborstning kan ett knep vara att låta favoritleksaken få vara med och se när tänderna bli rena. Eller så turas ni helt enkelt om att borsta varandras tänder eller tävlar om vem som hinner snabbast till sängen.

7. Ta en paus

Ge dig själv en paus i present. Be din partner eller någon i din närhet om hjälp för att att få lite egentid. Gå på bio eller träffa en rolig kompis som ger dig ny energi. Ett avbrott gör det lättare att se trotset för vad det är: en del i barnets utveckling till en självständig person. Pågår en kaosig dag hemma i detta nu? Föreslå filmmys i soffan och ge hela familjen en paus och möjlighet till omstart.
 


Tips! Lyssna på konkreta råd om hur du hanterar trots

I det här poddavsnittet ger Petra Krantz Lindgren sina absolut bästa råd för dig med ett barn i den så kallad trotsåldern. Måste-lyssning för alla föräldrar!