6 helt OUMBÄRLIGA (!!) tips för smidigare amning första tiden

Ibland blir amningen allt annat än en avslappnad stund i soffan: svetten rinner, bebisen skriker och det är OMÖJLIGT att få till det rätta greppet. Här är listan med tipsen som hjälper.

22217.jpg

Elisabeth Rosén, som är läkare i gynekologi och obstetrik, börjar med att skicka med några lugnande ord om amning:
- Om man har inte ammat förut så ÄR det inte så lätt att veta precis hur det ska kännas när man gör rätt. Därför är det bra att läsa på lite – antingen innan barnet föds eller när man känner att man behöver lite tips och trix för att få till den rätta tekniken.

Här delar Elisabeth Rosén med sig av sex tips för en lugnare och skönare amningsstund:

1. Håll koll på hungersignalerna

Var uppmärksam på tecken och signaler på att ditt barn börjar bli hungrigt.  
– Det är lätt att tro att det är först när bebisen börjar skrika som det är hungrigt. Men då är det ofta redan så uppjagat att det inte är en optimal situation för amning, så det är bra att känna till hur hunger visar sig i ett tidigt skede, säger Elisabeth Rosén.

Det är olika hur tydliga bebisar är i sina signaler: hos vissa är det enkelt att tidigt se att bebisen är hungrig, andra börjar skrika direkt. Men så här kan det se ut när barnet vill börja amma:

  • Tidiga tecken: Om bebisen sover ytligt kan man se hur ögonlocken börjar röra sig lite ryckigt. När barnet vaknar börjar det söka mat med sina läppar och öppnar munnen stort.
  • Tydliga tecken: Nu börjar bebisen bli orolig. Hen vrider huvudet från sida till sida, gör sugrörelser med tungan och gnyr försiktigt.
  • Sena tecken: Bebisen gråter/skriker och behöver bli tröstat och lugnat för att komma till ro vid bröstet. När små bebisar skriker kommer tungan långt bak i munnen och försvårar amningen eftersom tungan ska arbeta långt fram i gommen när man ammar.

2. Hitta rätta greppet

– Tänk på att hela bröstvårtan ska in i munnen, det vet man inte alltid sedan innan. Det är lätt att tro att bäbisen ska suga lite lätt på bröstvårtan, som en napp, säger Elisabeth Rosén.

TIPS! Det är ofta greppet som krånglar när du får ont och sår av amningen. Osäker på hur bebisen får ett bra grepp? Kolla in några bra instruktionsfilmer - här finns massor!

3. Prova olika amningspositioner

Bilden av ett barn och en mamma som ammar ser ofta likadan ut, man håller barnet i famnen med två armar. Men det passar långt ifrån alla barn – och verkligen inte alla mammor.
– Läs om olika positioner och hur de kan se ut, så att du själv kan prova dig fram till vad som passar er bäst. Brösten mår dessutom bra av att tömmas jämnt, vilket underlättas om man byter position ibland. Det minskar risken för mjölkstockning, säger Elisabeth Rosén.

TIPS! Koalatag, rugbybollsgrepp, vilande sidoläge, amning i bärsele – här finns massor av bra tips på olika amningspositioner.

4. Våga fråga

– Man kan inte be om för mycket hjälp. Det kan vara en konstig känsla att amma om man inte gjort det förut, och det är otroligt svårt att veta hur det ska kännas när man väl sitter där. Risken finns att barnet inte har ett optimalt tag, då töms inte brösten ordentligt om man ökar risken för ytterligare komplikationer. Dessutom kanske man börjar spänna sig inför amningen vilket inte är bra för flödet, säger Elisabeth Rosén. Så känns något fel, fråga alltid en gång extra, antigen på BB, BVC eller via en amningshjälp.

5. Drick massor av vatten

Det kanske inte gör den största skillnaden mellan en fungerande amning eller inte, men att ha ständig huvudvärk samtidigt som man försöker få styr på matandet är långt ifrån en bra utgångspunkt. Drick och ät ordentligt, även om det känns som att du inte hinner mellan eviga blöjbyten och sovstunder.

6. Acceptera soffan

Barn ammar inte bara därför att de är hungriga, det är också en källa till närhet. Verkar det som om barnet vill amma precis hela tiden, behöver det inte handla om att hen inte blir mätt. 
­– Det är inte ovanligt att barn vill amma större delen av dygnet de första dagarna. Det kan vara viktigt att förstå att det inte bara är en källa till näring, utan även närhet. Och det kan man förstås ge barnet även om man inte ammar, säger Elisabeth Rosén.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

20 september, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.