6 "goda råd" du kan STRUNTA I första tiden med nyfödd bebis

Du har säkert hört flera av dem: "goda råd" du får som nybliven förälder utan att du ens bett om dem. Här listar vi 6 råd att strunta i (och tre som FAKTISKT kan vara värda att lyssna på!).

26031.png

1. ”Ska du amma nu igen, hen har ju precis ätit!”

Förmodligen den vanligaste kommentaren du får första tiden. Plötsligt vet tydligen ALLA när din bebis antingen är jättehungrig eller får alldeles för mycket mat. Pju! Säg det i kör med oss: låt din bebis – inte omgivningen – bestämma när hen är hungrig. Alla barn är olika och vissa äter oftare än andra. Det är inte ovanligt att nyfödda äter tolv gånger per dygn eller mer!

2. ”Vänj inte bebisen vid att bli buren”

Ska du tro på rådet att bebisar kan bli bortskämda av för mycket närhet? NÄPP! Nyfödda bebisar älskar att vara nära sina föräldrar. I nio månader har hen guppat runt i magen och hört föräldrarnas röst på avstånd. Inte så konstigt att famnen och hjärtslagen från dig som förälder känns tryggt! Så stäng öronen för detta "goda" råd och fortsätt att bära (gärna i bärsele eller bärsjal – en life saver som skonar din rygg och ger dig händerna fria)!

3. ”Du måste klä bebisen varmt”

Nej (!!), men du behöver anpassa bebisens kläder efter rådande temperatur, eftersom små bebisar har svårare att reglera kroppstemperaturen än vuxna. För att få en uppfattning om din bebis fryser eller är för varm kan du känna i nacken. Känns bebisen varm och svettig är hen för varmt klädd. Händerna och fötterna är ofta kallare än övriga kroppen, men ska inte vara iskalla.

4. ”Vårt barn sov i egen säng redan som nyfödd”

Om det finns ett rätt och magiskt sätt för alla bebisar att sova? Nope! Sitt lugnt i båten och gör det som ger er bäst och mest sömn! Att samsova har fördelen att du slipper gå upp för att amma eller ge flaskan, speciellt om du har en bebis som vill äta ofta. Att sova tillsammans kan också ge en bättre sömn för hela familjen, eftersom många bebisar sover som bäst nära sina föräldrar (här finns råd om hur man sover säkert med bebis).

5. ”Napp är no-no när du ammar”

Absolut nej på napp? Nja, napp och bröst kräver olika sugtekniker, därför är det bra att din bebis fattat galoppen att suga på bröstet innan du ger hen napp. Men sedan några år tillbaka ger Socialstyrelsen grönt ljus att ge napp till nyfödda – så länge amningen kommit igång som den ska (läs mer här!)

6. ”Njut av den första tiden i bebisbubblan!”

Måste man njuta av varje sekund som nybliven förälder? Självklart inte. Men vi matas med bilden av att befinna sig i ett lyckorus i den så kallade bebisbubblan. Ofta ser den första tiden annorlunda ut. Hormoner och humör som går upp och ner, problem med amning, sömnbrist eller en bebis som är inne i ett skrikmaraton. Det är lika normalt att vara orolig, slutkörd och känna sig osäker som att vara överlycklig. Tips! Lyssna på det här poddavsnittet om hur du får lite mer njut under bebistiden.


Tre goda råd som är FAKTISKT är värda att lyssna på

1. Välj VEM du lyssnar på!

När de goda råden haglar som värst är det svårt att veta hur du ska hantera dem. Låt råden passera med ett: ”Jaha, så gjorde ni!”. Välj att omge dig av personer som lämnar pekpinnarna hemma, som ger dig en kram och låter dig förstå att du är den bästa föräldern för ditt barn.

2. Försäkra din bebis redan på BB

Förutom att ta hand om din bebis och dig själv finns det inte mycket du MÅSTE göra första tiden hemma (nej, städning är inte ett måste!). Men att teckna en barnförsäkring är en grej du gör klokt i att lägga på att-göra-listan. De allra minsta har nämligen inget försäkringsskydd alls. Det är därför du ska teckna en barnförsäkring så tidigt som möjligt, helst redan på BB.

3. Träna på self-care

Du får – och BÖR – lägga tid på dig själv! Du gör tillräckligt genom att finnas till för en annan liten person 24/7. Ge dig själv omtanke: det är superviktigt för att orka med den första tiden. Gör något litet som faktiskt blir av. Det kan räcka med att få duscha extra länge på kvällen eller att ta en kort promenad med en bra musik i lurarna.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

08 november, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.