5 vanliga infektioner som gör att bebisen sover dåligt - guide hur du lindrar besvären!
Bild: Folio Images

5 vanliga infektioner som gör att bebisen sover dåligt – guide hur du lindrar besvären!

Gnällig bebis som oförklarligt sover dåligt? Barnläkaren listar 5 vanliga infektioner som gör bebisen gnällig och ofta ger dålig sömn. Här ger vi råden som lindrar besvären!

Artikeln innehåller reklam för Kry

Tommy Södergren, fembarnspappa och barnläkare på Kry, guidar oss genom vanliga infektioner som bebisar ofta drabbas av under de första åren – som alla ofta ger dig både en gnällig bebis och dålig sömn!

1. Öroninflammation – upprätt läge och smärtlindring hjälper

Öroninflammation är ofta en följdsjukdom till förkylning och symptomen är en gnällig bebis som skriker mer när hen ligger ner. Det är en smärtsam infektion som täpper till den kanal som normalt leder bort vätska från mellanörat till svalget. Trycket mot trumhinnan ökar när vätskan stannar kvar, därav smärtan som blir värre när barnet ligger ner.

Så här lindrar du öroninflammation hos bebisar: 

 • Bär barnet i famnen eller låt det sitta i ditt knä så mycket som möjligt. Upprätt läge och koksaltdroppar gör att vätskan får chans att tryckas nedåt och bort från örat.
 • Ett svalt sovrum och att höja sängens huvudända med hjälp av några tjocka böcker så att bebisens huvud kommer högre än fötterna hjälper till att minska svullnaden.
 • Få saker är så smärtsamma som öroninflammation och det är viktigt att ge smärtlindring. Ofta läker inflammationen ut av sig själv på några dagar.

2. Förkylning och halsont – lös upp slemmet

Täppt näsa, blanka ögon och feber är tydliga tecken på att en förkylning är i antågande. Svullna slemhinnor i näsa, hals och svalg gör att barnet blir täppt och kan få svårt att äta. Det är en virusinfektion och antibiotika hjälper inte, men en vanlig förkylning brukar gå över på en vecka.

Så här lindrar du förkylning hos bebisar: 

 • Upprätt läge gör det lättare för snor och slem att lossna. Höj upp ena änden på spjälsängen eller lägg bebisen på en högre kudde.
 • Vätska är viktigare än mat. Yoghurt eller filmjölk är bra ersättare till mat när halsontet är som värst.
 • Det är svårt för en bebis att amma eller flaskmatas när näsan täpps igen. Lös upp slemmet med koksaltdroppar och gör rent med en nässug innan det är dags för mat.
 • Svalt i sovrummet och inte för varma kläder minskar svullnaden i näsa och svalg.
 • Fler tips om hur du kan lindra förkylning hos bebisar hittar du här.

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.

3. Tredagarsfeber – ge bebisen vätska ofta

Tydligaste symptomen är snabbt stigande feber upp till 39-40 grader, som varar i ungefär tre-fyra dygn. När febern gått över kommer det små ljusröda prickar på bröst och rygg, men de kan även dyka upp på andra delar av kroppen. Tredagarsfeber är ett virus och prickarna kan bli många men de kliar inte och brukar försvinna på några dagar.

Så här lindrar du tredagarsfeber: 

 • Febern är ofarlig, men om temperaturen är hög kan det behövas febernedsättande medel (läs mer här hur du kan tänka kring att ge febernedsättande).
 • Många barn är ganska opåverkade trots hög feber men det är viktigt att de får i sig mycket vätska. Det är viktigare än att de får i sig mat. Se till att barnet får i sig vätska så att hen kissar flera gånger per dag!
 • Om ditt barn har feber och du är osäker på när det är dags att kontakta läkare hittar du mer information här.

4. Hosta – höj sängens huvudända

Hostan är kroppens sätt att transportera bort slem från luftvägarna. Förkylning och influensa brukar följas av hosta som kan stanna kvar i flera veckor efter att förkylningen är borta. Att den inte ger med sig beror på att det tar tid för luftvägar och lungor att återhämta sig. Hostattackerna blir ofta värre på natten eftersom luftvägarna svullnar när man ligger ner.

Så här lindrar du hosta hos bebisar:

 • Ett svalt sovrum och ett högt huvudläge hjälper till att minska svullnaden i luftvägarna när bebisen ska sova. Höj sängens huvudända med hjälp av några böcker.
 • Att dricka mycket gör slemmet rinnigare och lättare att hosta upp.
 • Torrhosta utan slem kan dämpas av att dricka vanligt vatten.

5. Ögoninflammation – tvätta bort kladdet med vatten

Ofta kommer ögoninflammation i samband med en förkylning. Orsaken är att viruset från snoret i näsan sprider sig när bebisen gnuggar sig i ögonen som blir ”snuviga”.Det blidas var, ögonen klibbar igen och det kan även klia.

Så här lindrar du hos bebisar: 

 • Kladdet är ett buffébord för bakterier och behöver tvättas bort. Fukta en bomullspad med vanligt kranvatten och tvätta utifrån och in mot näsroten.
 • Var noggrann med handhygienen, eftersom inflammationen sprids via händerna.
 • Ögoninflammation smittar lätt och äldre barn som går på förskola bör vara hemma tills ögonen inte varar längre.

Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.


Smidig vård dygnet runt

KRY

Kry – trygg vård för hela familjen

Med patienten i fokus arbetar Kry för en god och trygg vård för alla. Hos Kry får du snabbt den hjälp du behöver på en av våra vårdcentraler och dygnet runt i appen via video. Träffa legitimerade läkare, sjuksköterskor och psykologer inom några minuter i mobilen – var du än befinner dig. Du kan få hjälp med professionell bedömning, behandling, recept och sjukintyg eller remiss till vidare vård vid behov. Välkommen till Kry Hjälper dig, med dig.

Läs mer och ladda ner appen här