5 misstag ALLA gör i sitt förlossningsbrev (och en superbra mall!)

Här har vi samlat vanliga misstag som gravida gör när de skriver sitt förlossningsbrev. Ett tydligt förlossningsbrev gör att personalen på förlossningen snabbt vet hur du vill ha det och kan ge bästa hjälpen. Därför får du också vår mall, som är enkel att fylla i och ger dig ett riktigt bra förlossningsbrev.

9145.png

Det kan vara ganska svårt att prata och förklara mellan värkarna - AJ! - och därför är det en bra idé att skriva ett så tydligt förlossningsbrev som möjligt. Dessutom ger det dig möjlighet att tänka igenom förlossningen och dina önskemål. Missa inte mallen längre ner!


Här listar vi de vanligaste misstagen:

1. Du fokuserar för mycket på smärtlindring

Många blivande mammor som skriver sitt förlossningsbrev fokuserar främst på vilken smärtlindring som man vill ha (och inte vill ha) vid förlossningen. Det är så klart bra att ha funderat igenom vilka alternativ som finns, samt om det är något av dessa som känns helt uteslutna. Men som förstföderska är det omöjligt att veta hur smärtan kommer att kännas eller hur du reagerar. Det som kändes som en sista utväg när du skrev brevet kanske känns som rena himmelriket på plats.

2. Du glömmer att ta med din partners behov

Ett vanligt misstag är att brevet bara handlar om den födande mamman. Men den partner som du har med dig, oavsett om det är den andra föräldern eller någon annan, spelar också en nyckelroll under förlossningen. Om partnern inte får rätt stöd kommer hen inte heller kunna vara en bra stöd för dig. Bra frågor att tänka igenom är: vill din partner ha mycket och detaljerad information, eller inte, för att känna sig trygg? Vad är din partner rädd för och kan behöva hjälp med? Vill hen klippa navelsträngen?

3. Du missar att skriva vad du är rädd för

En viktig del av ditt brev, som ofta glöms bort, är att tydligt beskriva vad du är rädd för. Det kan vara ett skönt sätt att minska oron inför förlossningen att skriva ner det som du främst är rädd för. Vanliga rädslor är att tappa kontrollen, att inte få tillräckligt med information, att inte klara av smärtan eller risken för bristningar. Du kanske har varit med om en jobbig tidigare förlossning som du vill dela med dig av. Fundera på vad du är mest rädd för och vad du tror kan hjälpa dig. Personalen på förlossningen har enorm erfarenhet och om de känner till dina rädslor, kan de hjälpa dig på ett bättre sätt.

4. Du lägger för mycket fokus på oviktiga saker

Många skriver detaljerat hur de har planerat att hänga upp en ljusslinga, spela en viss spellista eller vilken massage de tror kommer att fungera bäst. Men ärligt talat: på plats på förlossningen och mitt i värkarbetet kommer ljusslingan troligtvis spela mindre roll. Viktigare är att du har beskrivit hur du vill att personalen bemöter och kommunicerar med dig. Vill du till exempel att de är raka mot dig eller vill du höra hejarop från dem? Är detaljer oviktiga eller vill du ha information om allt som händer och varför? Hur vill du rent fysiskt att de tar i dig? Vill du ha många förslag på ställningar och hjälpmedel under förlossningen, eller vill du bli lämnad ifred?

5. Du missar att ta med hur du vill ha det efter förlossningen

Oavsett om det är din första förlossning eller inte är det omöjligt att veta hur du kommer må direkt efter förlossningen. Men i ditt brev kan du skriva önskemål som personalen kan följa, förutsatt att du och bebisen mår bra. Till exempel kanske ni vill ha sen avnavling, en stund själva med bebisen, extra hjälp med amning eller att din partner ska få klippa navelsträngen. Du kan också skriva om ni har önskemål om att få åka hem direkt eller att få stanna så länge som möjligt.
 


Ladda ner vår mall för förlossningsbrev

Så fungerar mallen: det är PDF som du kan fylla direkt i mallen och skriva ut. I rutorna ligger information om vad du kan skriva, men detta försvinner när du ställer markören i rutan. 

Ladda ner mallen här 



 

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.