5 heliga budord för relationer som håller LÄNGE

Det är dags att slå hål på myten om att bråk är dåligt för relationen - det viktiga är att ni bråkar på ett schysst sätt. Och att bryta negativa tankemönster. Här får du veta hur ni håller kärleken vid liv under småbarnsåren.

20765.jpg

– Det är oundvikligt att ni tycker olika och att behoven krockar i nära relationer. Men det är inget självändamål i att aldrig bli osams - det kan behövas för att ni ska komma framåt. Ett bråk som rensar luften är bra mycket bättre än ett tyst missnöje, säger Veronika Palm, psykolog och proffs på relationer. Bara ni snabbt blir sams igen så skadar bråk inte relationen.

Tillsammans med poddprofilen Klara Doktorow har hon skrivit Relationsbibeln - För er som vill hålla ihop länge, en handbok som hjälper dig att se din relation med nya ögon. De har utgått från de vanligaste relationsproblem och ger konkreta tips för att lösa dem. Lite som parterapi, fast billigare och väldigt mycket roligare. 


Relationsbibelns fem budord för er som vill hålla ihop länge

1.Var tydlig med dina behov

Som förälder måste du vara lite av en tankeläsare och försöka gissa vad ditt barn behöver. Du har också ett ansvar för att faktiskt tillgodose barnens behov. Din partner har däremot inte det ansvaret gentemot dig. Om du vill ha något är det ditt eget ansvar att på ett tydligt sätt förmedla det.

2. Acceptera varandras olikheter

Alla som försökt sig på beteendeförändring vet hur svårt det är. Tänk då hur svårt, om inte omöjligt, det är att förändra någon annan. Istället för att ägna resten av livet åt att stånga dig blodig i försöken att förändra din partner behöver du acceptera er olikheter och jobba med det ni har för att hitta sätt som gör er båda nöjda.

3. Välj den mest kärleksfulla handlingen

Att agera på ett sätt som är det mest kärleksfulla är det långsiktigt mest hållbara. I stunden kanske det känns skönt att få ur sig lite irritation med en snäsig kommentar, men i längden gynnar det inte relationen eller får din partner att må bra. 

4. Lär er att kompromissa

Att leva med någon är på ett sätt att aldrig riktigt få sin vilja igenom. Vill man leva ihop behöver man sammanfoga två olika behov till något båda parter kan acceptera. Om du inte är beredd att ge vika och mötas halvvägs är det bättre att leva själv, då kan allt vara exakt som du själv vill.

5. Vårda ert sexliv

Precis som allt annat i relationen kommer inte sexlivet fungera bara för att man är kär. Det kräver tydlig kommunikation och faktiskt ansträngning för att hålla igång och underhålla ett sexliv.


Irritation och småbråk? 3 konkreta övningar!

Övningarna är exempel för att du och din partner ska hitta tillbaka till ett positivt sätt att tänka om varandra. En positiv och varm grundinställning leder garanterat till sundare konflikter.

  1. Skriv var för sig ner fem egenskaper ni tycker om hos varandra och en konkret händelse då din partner har visat den egenskapen. Turas om att läsa upp era punkter för varandra.
  2. Fortsätt och skriv ner vad ni blev förälskade i hos varandra. Vad tänkte ni om varandra i början? Vad var det som gav er fjärilar i magen? Vad tände ni mest på hos varandra? Vilka egenskaper gjorde att hen stack ut från alla andra och vad var det som gjorde att du förstod att det här var på allvar?
  3. Använd dig av 2-1 regeln. För varje irriterad tanke du tänker om din partner, försök tänka två kärleksfulla. Även om det går rakt emot känslan att få gotta dig i hur orättvist behandlad du upplever dig ha blivit – ta en stund och försök både i tankar och känslor komma på två saker som är älskvärda hos din partner.

Hej Veronika, hur fick ni idén till att skriva Relationsbibeln? 

– Klara bjöd in mig till sin podd Trettio plus trevar för att prata om relationer inför att hon och Kjell skulle gifta sig. Jag var med några gånger och vi fick väldigt positiva reaktioner från lyssnare som tyckte råden jag gav hjälpte dem. Ur det föddes idén till boken som en guide för att leva ihop länge. 

Vilket tips i boken har hjälpt dig bäst i din egen relation?

– Jag älskar att ha rätt och blir en advokat som gör sin slutplädering i minsta diskussion. Det är härligt att få rätt och vinna men det är knappast något som gynnar relationen i längden. Att gräva ner stridsyxan och strunta i att vinna har hjälpt mig mycket. Det är extremt svårt, men otroligt skönt när det går. Jag försöker numera ha ett större perspektiv och agera på ett sätt som är bra för vår relation.

Det finns inget som tyder på att par som bråkar lugnt håller ihop längre.

Hur sorterar jag vad som är värt att irritera sig på i relationen?

– Ett ganska enkelt knep är att skriva ner allt du irriterar dig på och låta listan vara till senare. När du går igenom den igen (gärna när du inte är irriterad) är det lättare att se vad som faktiskt är ett problem som behöver tas upp och vad som bara var ett underliggande missnöje och egentligen inte ett problem. Med den metoden undviker du att ständigt klaga och blir bättre på att sortera dina tankar.

Att bråka på ett schysst sätt, hur går det till?

– Det ses ofta som sämre att stå och skrika på varandra än att lugnt och rationellt diskutera. Men det finns inget som tyder på att par som bråkar lugnt håller ihop längre. Det som är viktigt verkar snarare vara att ni kommer överens om hur ni bråkar, vad som är okej och inte. Så det bästa ni kan göra är att sätta upp regler för hur ni bråkar som båda följer.

Hur gör jag för att bryta negativa tankarna om min partner?

– Att gå och elda upp sig över ens partner brister kanske känns bra i stunden, men är inget som kommer hjälpa er att få en bättre relation. Det är också lätt hänt att det blir en onyanserad bild du målar upp där hen framstår som 100 procent dålig. Hade det varit fallet skulle ni inte varit tillsammans. Ta upp det du är missnöjd med, men också allt din partner gör bra.

Varför missar vi att relationsjobbet behöver pågå hela livet? 

– Jag vill faktiskt till viss del skylla på Hollywood. I filmer framstår kärlek och relationer som något enkelt, att kärleken övervinner allt. I början när man är nyförälskad känns det ju ofta så, vilket kan ge en falsk bild av att det kommer fortsätta vara rosenskimrande och enkelt. Så är det ju inte, det krävs att ni aktivt jobbar för att hålla liv i kärleken och er relation. 

Det är minst lika viktigt att vårda sin relation som att barnen ska ha stimulerande aktiviteter och äta bra mat.

Måste relationen gå på sparlåga under småbarnsåren? 

– Nej, jag tror att det går att tillgodose både barnens och sina egna behov samtidigt. Men ambitionsnivån behöver sänkas. Det är minst lika viktigt att vårda sin relation som att barnen ska ha stimulerande aktiviteter och äta bra mat. Att båda föräldrarna mår bra och är lyckliga tillsammans gynnar på ett väldigt direkt sätt också barnen. 


Veronika Palm

Gör: Psykolog och författare
Bor: Stockholm
Bästa rådet för att hålla kärleken vid liv: "Var egoistiska och prioritera ibland era behov som par framför barnens. Att ha en bra relation med varandra gynnar i längden också barnen."

Klara Doktorow & Veronika Palm
Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

27 april, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.