4 sätt att bli en ROLIGARE förälder (ja, även i jobbiga faser!)

Att bli en roligare, mer avslappnad och mindre tjatig förälder - visst är det drömmen? Och jo, det går faktiskt, OM vi försöker följa psykologens fyra hyfsat enkla (!) vardagsknep.

22876.jpg

Ofta är det fantastiskt att dela vardagen med en liten parvel, men en stor del av föräldraskapet är hårt jobb och ett evigt balanserande mellan olika behov och viljor.
- Om vi sänker förväntningarna och accepterar att allt inte blir som vi tänkt oss har vi betydligt större möjlighet att vara de närvarande och roliga föräldrar de allra flesta av oss vill vara, säger fembarnsmamman och psykologen Tova Winbladh.

Här delar hon med sig av fyra råd som gör det lättare att fixa vardagen när bråken duggar tätt:

1. Jämför mindre!

- Det är lätt att snegla på andra och tro att de har det bättre. Grannfamiljen verkar ju inte ha några konflikter med sina barn, där sitter alla snällt kvar vid middagsbordet och äter. Men det är inte så enkelt. Alla familjer är olika och har olika utmaningar. Fokusera på det som är bra och skapar kvalitet i er familj - och gör mer av det!

LÄSTIPS! Testa barnstyrd tid - knepet som minskar konflikter och gör dig till en mer närvarande förälder.


Psykologen och fembarnsmamman Tova Winbladh.

2. Ta enkla vägar ibland! 

- Hur kul är det om vardagen bara är fylld med krav och måsten? Ibland är det bra att rucka på några principer för att minska konflikterna och det eviga tjatet. Klä på ditt barn framför teven på morgonen om det får allt att flyta smidigare. Blunda för smulorna på köksgolvet och hoppa över besöket i mataffären när alla är trötta. 

LÄSTIPS! Därför är o-perfekta föräldrar bäst.


3. Fyll på relationskontot!

– Glöm inte bort personerna du och din partner var innan barnen. Det är superviktigt ge varandra uppskattning för att orka med föräldrajobbet. Förutsätt inte att din partner kan läsa läsa dina tankar, utan berätta istället om hur du tänker och känner. Gör saker tillsammans som ni gillade innan ni fick barn – även om det blir i mindre skala. Det kan vara så enkelt som att se en bra serie på teve.

LÄSTIPS! Så hittar ni tid för varandra.


4. Be om hjälp!

- Som förälder överskattar vi ofta betydelsen av att vi är de viktigaste personerna i våra barns liv. Lyft blicken för det finns förmodligen rätt många andra vuxna som betyder mycket för ditt barn. Grannar, kompisar, släktingar eller mor- och farföräldrar. Skäms inte för att be om hjälp. Alla har slitiga perioder och nästa gång är det du som finns där för någon annan.

Lästips! 8 saker som bra föräldrar gör (och vad sjutton ÄR en bra förälder egentligen?)

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

22 april, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.