30 % separerar när barnen är små – här är de fem största riskerna för förhållandet!

Att bli förälder kan innebära en chock för förhållandet. Hela 30 % (!) separerar när barnen är små. Forskning visar att den höga siffran kan bero på att föräldrarna har svårt att kommunicera – helt i onödan. Här listar vi de fem största riskerna som gör att förhållandet tar slut under småbarnsåren.

7105.jpg

1. Dålig kommunikation – redan innan man blir förälder!

Under graviditeten är det enkelt att fokusera på den kommande förlossningen, vilken barnvagn som passar bäst i bilen eller hur många blöjor som kommer att gå åt. Många glömmer att prata om hur livet tillsammans kommer att påverkas när man ska dela ansvaret för en liten bebis. Och det är bara att inse: problem i relationen blir enormt mycket större mitt i kaoset med sömnbrist, skrik och få pauser.

2. Man glömmer att båda är lika mycket föräldrar

När bebisen väl har kommit blir mycket i livet annorlunda. Snart upplever många föräldrar att de befinner sig i olika världar: den ena hemma med bebisen, och den andra heltid på jobbet i “vanliga livet”.

3. Bråk om egentid, partid och familjetid

Forskningen visar att pappor generellt längtar efter mer egentid, medan mammor längtar efter tid med partnern och familjen. Som gjort för konflikter!

4. Det berömda livspusslet går inte ihop

Som förälder kan man ibland fundera på vad man gjorde med all tid innan man fick barn. Det är lika intensivt härligt som jobbigt att vara förälder 24 timmar om dygnet. Och logistiken blir bara svårare ju större barnen blir (och ju fler de blir till antalet) med vab, aktiviteter och dammsugning.

5. Gnistan kräver mer jobb

Som nyblivna föräldrar hamnar ofta sexlivet på paus. Det är lätt att tro att man är det enda paret i världen som så här trötta och inte orkar ha sex. Dålig kommunikation kring föräldraskapet gör också att det är troligare att man hamnar längre ifrån varandra, än tvärtom. I genomsnitt har småbarnsföräldrar sex 1-2 gånger i månaden.

Läs också familjeterapeuten Mats Lindes bästa tips för undvika onödiga bråk (mitt i sömnbristen) eller hans överlevnadstips för relationen första året.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.