29 aktiviteter för dig som är föräldraledig - inte missa!

Förutom öppna förskolan, sångstunder och babysim finns det massor med barnvänliga aktiviteter att fylla dagarna med under föräldraledigheten. Här är våra bästa förslag på roliga aktiviteter under föräldraledigheten! 

6334.jpg

1. Lär dig spela piano (eller något annat instrument)!

Kurser för föräldralediga har vuxit sig populärt och är ett perfekt tillfälle för dig att bli bättre på någonting du tycker om. Exempelvis att lära sig något nytt instrument! Ditt barn får självklart vara med och du har möjlighet att träffa andra mammor eller pappor som delar samma intresse som dig.

2. Träffa nya kompisar

Ett hett tips är att hitta ett gäng med nya föräldrakompisar att hänga med. Sök efter grupper på Facebook eller genom lokala aktiviteter. Föräldraledigheten blir så mycket roligare då!

3. Gå på mysig bebisbio

Ta med din bebis och dela en mysig filmstund i biosalongen. Allt är bebisanpassat med tillgång till bland annat skötbord och mikrovågsugn. Det bästa av allt? Det finns andra föräldralediga på plats att börja samtala med.

4. Kombinera kvalitetstid med utbildning

BVC erbjuder föräldragrupper där du får möjlighet att dela med dig av erfarenheter, frågor och tankar tillsammans med andra mammor/pappor med barn i samma ålder. Grupperna börjar när barnet är 2-3 månader gammalt och ger även utbildning inom saker som rör den första tiden med en bebis, bland annat mat, sömn och infektioner.

5. Lek och sjung med andra föräldrar och bebisar

På både öppna förskolan, bibliotek och lika kulturhus brukar det anordnas sångstunder för små barn. Sångstunderna brukar vara lagom korta (ca 15-30 minuter) och efter finns det ofta fika. Ett supermysigt sätt att umgås med ditt barn och också träffa andra föräldrar på ett avslappnat sätt.

6. Häng på stans barnvänliga bibliotek

Föräldraledig i Göteborg? Ultimata att-göra-guiden!
Ditt lokala bibliotek är värt att kolla upp – ofta har de roliga aktiviteter för små barn!

Bibliotek är ett utmärkt ställe att träffa andra föräldralediga. Det anordnas ibland mysiga sagostunder och sångstunder för barn och finns ofta tillgång till lekhörnor. Perfekt för dig som får träffa andra föräldrar att hänga med och för ditt barn som kan leka med andra barn.

7. Lek och umgås på öppna förskolan

Öppna förskolan känner nog de flesta till, men det är helt klart värt att lyfta upp ändå! På öppna förskolan får du tillfälle att träffa andra mammor och pappor medan barnen leker. Det går även helt kostnadsfritt att få råd, stöd och möjlighet att medverka i pedagogisk verksamhet.

8. Gå på museum

Det finns många lekvänliga museum. Förutom att det är mysigt att hänga på museum och kul för ditt barn att leka, är det de flesta museum anpassade för att ta med barnvagn och har skötrum. Smidigt värre!

9. Lämna stan och åk till skogen

Ni kanske vill vara ute, men inte mitt i stadsruset. Gå på upptäcktsfärd i skogen; bland träd, vattendrag och små berg är det mycket friare att få springa runt, runt, runt.

10. Gör en utflykt (med matsäck och hela kittet!)

Gör en lista över guldkorns-utflykter i din stad, så blir det lättare att ”plocka” från den. Gör det inte för komplicerat; för barnen är de enkla utflykterna oftast de bästa (och de allra bästa är de som blir av!).

11. Parkhäng mitt i stan

Föräldraledig i Göteborg? Här är ultimata att-göra-guiden!
Bild: Göteborgs botaniska trädgård

Bor du i en storstad? Då är parkhäng perfekt! De flesta parker har roliga lekplatser, toaletter med skötbord och ofta något fik i närheten. Här är det också stor chans att möta fler föräldralediga!

12. Häng och plaska i badhuset

På badhus hänger många föräldrar och små barn! Och det är dessutom en perfekt aktivitet för de allra minsta. Här kan ni leka, lära att simma eller bara mysa i en skön miljö.

13. Besök en 4H-gård

Fly stadens brus för en stund och hälsa på får, hästar, grisar, höns och kaniner på en 4H-gård. Här kan barnen klappa och mata djuren, och du får njuta av lantlivet för en stund.

14. Turista i din egen stad 

Föräldraledigheten är en utmärkt tid för att hitta nya guldkorn i sin egen stad. Lär känna nya stadsdelar, upplev de klassiska turistfällorna (fast utan massa turister) och strosa runt bland nya butiker och kaféer.

15. Lär dig svenska med andra nyanlända småbarnsföräldrar

Svenska med baby är en mötesplats för barn och föräldrar som vill träffa andra och samtidigt lära sig svenska. Bra va?

16. Spring med vagn 

Fem utmärkta aktiviteter att göra ihop med din föräldragrupp
Bild: Folio Images

Kanske vill du komma igång med löpträningen under föräldraledigheten? Att springa med vagn är kul för både dig och ditt barn. Varför inte starta en egen löpargrupp? 

17. Testa på bebis-yoga

Det finns flera yoga-ställen som anordnar yoga tillsammans med andra mammor, pappor och bebisar. Kika i ditt närområde vad som finns. Det finns även online-yoga för nyblivna föräldrar (men halva grejen är ju att också träffa andra!).

18. Gå på barnvagnsvisningar på museum och utställningar

På många museum och utställningar anordnas det barnvagnsvisningar. Då kan du tillsammans med andra föräldralediga gå i ett lugnt tempo och kika. Blöjbyten, skrik och joller är välkommet!

19. Upptäck nya fik och restauranger

Sånt som du kanske inte har tid med annars. Låt barnvagnspromenaderna gå till nya destinationer och passa på att upptäcka nya kaféer och restauranger i din egen stad.

20. Lär dig babymassage

Babymassage är en riktigt mysig aktivitet för små bebisar som passar innan de börjar bli för rörliga. Du får lära dig steg för steg hur du kan massera din bebis – något som ger både avslappning och närhet. Babymassage hittar du ofta i anknytning till Öppna förskolan, svenska kyrkan eller som fristående kurser.

21. Lär dig ett nytt språk

Drömmer du om att lära dig något mer språk? Då kan föräldraledigheten vara ett perfekt tillfälle för det! På folkuniversitet hittar du många olika språkkurser.

22. Gör egen barnmat ihop med andra

Gör egen ekologisk barnmat tillsammans med andra mammor och pappor. Medborgarskolan brukar anordna några kurser, men det finns säkerligen fler ställen där du bor!

23. Babysim

Fem aktiviteter för nyblivna mammor och deras bebisar
Bild: Folio Images

Varmt vatten är något som bebisar gillar – och ofta även föräldrarna! Att gå på babysim passar bebisar över tre månader och ger möjlighet att träna motorik och vattenvana. Det handlar också mycket om kontakten mellan bebis och förälder. Ett minus med babysim är att kurserna ofta är dyra.

24. Gå på karriärträffar för föräldralediga

Visste du att du kan nätverka och fortsätta utvecklas karriärmässigt även under föräldraledigheten? Här kan du kika vilka träffar som anordnas nära dig!

25. Gå på babygympa

Många träningsställen anordnar även babygympa. Kika om ditt träningsställe har det (vi vet att Friskis har babygympa i vissa städer!)

26. Ordna leksaksbytardagar

Retoy brukar anordna leksaksbytardagar runtom i landet, men varför inte anordna en själv på exempelvis Facebook och bjuda in andra småbarnsföräldrar i närområdet?

27. Gå långa barnvagnspromenader och lyssna på ljudböcker eller podd

Barnvagnsexperten om konsten att välja rätt barnvagn
Bild: Folio Images

Även om föräldraledigheten oftast blir roligare tillsammans med andra kan det vara skönt att bara få en stund för sig själv. Passa på att lyssna på mängder av ljudböcker eller poddar på barnvagnspromenaderna (här är förstås vår favorit!). Ett skönt sätt för avkoppling!

28. Starta en bokcirkel

Gillar du att läsa böcker? Varför inte starta en egen bokklubb med andra föräldralediga. 

29. Läs någon kul kurs (där barn är välkomna!)

Folkuniversitetet har flera olika kurser som riktar sig till dig som är föräldraledig. Här kan du kika vad som finns där du bor!
 


MISSA INTE VÅRA GUIDER FÖR FÖRÄLDRALEDIGA I GÖTEBORG, STOCKHOLM & MALMÖ!

Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

09 januari, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.