19 helt GENIALA lifehacks som gör livet med nyfödd enklare (inte missa!)

Här är den ultimata listan över smarta knep för dig med nyfödd bebis. Vi ger dig 19 geniala lifehacks du inte vill vara utan första tiden hemma.

10530.jpg

1. Fixa dagen med ett överlevnadskit!

Det kan låta som en liten sak, men när du väl satt dig för att amma eller ge flaska och varken mobilen, fjärrkontrollen, amningspads, läppbalsam eller vattenflaskan är inom räckhåll, kan det hända att världen rämnar en smula. Lösningen? Ett litet överlevnadskit i en korg eller väska som du lätt kan bära med dig!

2. Ladda för varmt kaffe (eller iskallt!)

Vikten av kaffe går inte att poängtera nog. Gör dig själv en rejäl tjänst och ladda kaffebryggaren redan på kvällen, samt ställ fram en termos bredvid. På så vis slipper du mecka med kaffet med bebis på armen, och du kan få något så lyxigt som varmt kaffe! Och sommarens mest briljanta tips? Frys in överblivet kaffe i iskuber. Ta sedan ett par iskuber i ett glas och häll på mjölk. Voilá - iskaffe!

3. Läs på!

Det kommer (förmodligen) bli en chock att komma hem med en liten bebis, oavsett hur mycket du läser på. Men vi tycker att du ska läsa vår överlevnadsguide för nyblivna föräldrar och misstagen du absolut vill undvika första tiden hemma.

4. Lufta rumpan i badbaljan

Yes, en torr rumpa är tricket för att slippa blöjeksem. Och vi har bästa tipset för att slippa olyckor: bädda mjukt i badbaljan med handdukar och en skön filt! Lätt att tvätta och mysigt för bebis.

5. Ha alltid blöjor vid sängen

Vi kan inte betona nog hur stor skillnad det är att halvsovande byta en kissblöja i sängen, mot att väcka upp bebisen med lampor och ljus på skötbordet. Det gör att både du och bebisen har enklare att somna om efter blöjbytet.

6. Lär dig skillnaden mellan skrik och skrik

Den första tiden kan man lätt känna sig handfallen inför bebisens skrik. Vad vill hen egentligen? Det är inte så klurigt att lista ut som man kan tro. Bebisen skriker nämligen på olika sätt efter olika behov. Det gäller bara att lära sig vilket ljud som betyder vad. Här kan du lära dig allt om bebisars hemliga språk.

7. Mata i sömnen och sov (förhoppningsvis) längre

Nyfödda äter ofta (väldigt ofta!) och det är helt normalt. Men ett litet tips: om din bebis sover när du själv går och lägger dig på kvällen - mata i sömnen! Det kallas för en "dream feed" och tanken är att en extra mätt mage kan ge en extra lång sömn. Win-win!

8. Överlev magknipen

De flesta bebisar har mer eller mindre tjorvig mage, men det finns knep att ta till som hjälper för de flesta. Här har vi samlat tips som kan vara guld värda att testa. Sedan finns det förstås bebisar som har så mycket magont att det kallas kolik, men hur ska man veta skillnaden? Lugn, här har vi rett ut begreppen.

9. Lugna med white noise

Bebisar är vana vid ett högljutt brus i magen och blir lugna av till exempel dammsugaren eller tvättmaskinens dunkande. Ladda ner en white noise-app (eller lyssna på vår favorit på Spotify!). Ofta sover bebisen bättre och djupare. Njut!

10. Fixa ersättning on the go

Behöver du blanda ersättning i farten? Koka vatten hemma, häll hälften i en varm termos och låt den andra halvan svalna och ta med i en vattenflaska, så kan du fixa perfekt temperatur precis när och var du vill!

11. Sov när bebisen sover (ja, på riktigt!)

Ja, inget råd får en nybliven förälder höra så ofta som att passa på att sova medan bebisen faktiskt sover. Men ändå är det så svårt att följa. Kom ihåg att ingen diskmaskin i världen är viktigare att plocka ur än att du får sova och orkar en kämpig eftermiddag eller en sömnlös natt. Här hittar du tips för mjuka rutiner för nyfödda.

12. Välj rätt blöja och missa inte resåret

Ett hett tips: välj en blöja som är extra mjuk och flexibel. Det gör att du slipper läckage vid ryggen (japp, du vet precis vilka vi menar!). Och ett bonusråd: glöm inte att dra med fingret längs resåret vid bebisens lår. Den lilla kanten ska fällas ut för att hålla inne vätskan.

13. Håll ordning på mini-strumporna

Använd en tvättpåse till alla bebisens strumpor när du tvättar. De hamnar lätt överallt (läs: försvinner spårlöst!).

14. Bada i diskhon

Nyfödda bebisar blir som hala ålar när du droppar i olja i badvattnet, vilket kräver att du sitter dubbelvikt på golvet över badbaljan och krampaktigt håller i. Lösningen? Bada bebisen diskhon! Extra skönt om du gjort kejsarsnitt eller är mörbultad efter förlossningen.

15. Badhatare? Testa en handduk!

Vissa bebisar älskar att bada, andra not so much. Om du märker att din bebis flaxar med armarna och skriker, testa att ta en torr handduk runt kroppen (som får följa med ner i badet). Det gör att bebisen känner sig tryggare.

16. Använd olja för bajsblöjorna

Ibland är det svårt att tvätta bort bebisars bajs - speciellt det första bajset. Lite olivolja eller kokosolja på tvättlappen gör det mycket enklare att få bort.

17. Dela upp skötväskan i "kit"

Även den mest välorganiserade skötväska blir lätt stökig. Tricket för att snabbt hitta det du vill ha? Använd en tygpåse eller necessär för att dela upp prylarna i små kit. Några blöjor, blöjpåsar, zink-kräm och en extra body blir ett kit, medan amningsgrejerna hamnar i ett annat.

18. Bra-att-ha-hemma-grejer första tiden

Du har säkert märkt att det finns en triljon grejer att köpa under bebistiden, men vi röstar lite extra för dessa:

  • Bärsele: Händerna fria och bebis som sover! Win-win!
  • Babysitter: Perfekt för snabba (!!) duschar.
  • Golvskydd: Bra om du behöver ha vagnen inomhus (och under bordet när bebisen börjar äta!).
  • Torrschampo: Lifesaver deluxe!
  • Pilatesboll: Vissa bebisar behöver mycket guppande för att bli lugna. Då är detta en gudagåva!

19. Slipp bajsfläckar (och att sortera tvätten!)

En ekologisk galltvål får bort de mest envisa fläckar på bebisens kläder - ja, inklusive bajsfläckar. Och vi slänger med ytterligare ett briljant knep för att slippa sortera tvätten under trötta dagar: använd en colour catcher! Du slänger med helt enkelt bara med en av tvättdukarna och kan blanda färger hej vilt.


Och slutligen ♥ :

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.