15 briljanta lifehacks för dig med barn på förskolan - inte missa!

En applåd till oss föräldrar med barn på förskolan som varje dag fixar med lämningar och hämtningar. Här kommer en lista med våra ABSOLUT bästa knep och lifehacks för dig med barn i förskoleåldern! 

8897.png

1. Blöta skor? Så torkar du dem snabbt!

Skor och stövlar blir fuktiga eller genomblöta titt som tätt på förskolan. Köp okokta gula ärtor och häll i skorna. De torkar över natten! Ärtor suger upp fukt som om det inte fanns någon morgondag. Och när skorna är torra igen häller du över ärtor i en luftig låda, så att de får torka. Sedan kan du använda dem på nytt. Hur bra?!

2. En kom-ihåg-lista på förskolan

Visst är det smått irriterande när någon annan hämtar och bara hälften av grejerna kommer med hem? Sätt en checklista på förskolan med vad som ska packas! Och om ni är två föräldrar som turas om att hämta är bästa regeln att den som hämtat också ansvarar för att packa (och tvätta) det som ska med nästa dag.

3. Välj de färggladaste vantarna!

Förskolan är lite som Bermudatringeln för världens alla vantar… De försvinner spårlöst för att aldrig återfinnas. Tre tips:

  1. Köp vantar i udda färger, så är de enklare att hitta. Här är våra färggladaste favoriter just nu, som garanterat håller torrt; vattentäta skalvantar i härligt rosa eller gult.
  2. Sätt namnlappen UTANPÅ vanten! Då går det lätt för förskolepedagogerna att snabbt se vem vanten tillhör (med andra ord större chans att den hamnar på rätt plats igen).
  3. Köp vanthållare så att vantarna sitter fast i overallen eller jackan.

4. Svårt att gå hem?

Vi har väl alla stått på gården och med käck ton försökt övertyga kidsen att det blir sååå kul att gå hem. Ingen lätt match, men enklaste sätten: ha något att locka med på vägen hem (exempelvis stanna en stund på roliga lekplatsen), gör en tävling om vem som kan springa snabbast till kapprummet eller ge dig in själv i leken och busa dig ut genom grinden (pju!). Och du, unna dig ett par djupa andetag. När vi vuxna har bråttom och stressar blir det ofta svårare att komma iväg.

5. Skippa galonet = köp vattentäta skalkläder!

Skalkläder är flexibla, andas och är slitstarka. Du kanske tror att galon är mer vattentätt, men om du väljer rätt skalkläder kan du få det bästa av två världar: skalkläder som är HELT vattentäta! En bra bonus med skalkläder: personalen kan avgöra vad barnet borde ha på sig utifrån lager-på-lager-principen när det är dags att gå ut.

6. Namna ALLT!

Beställ namnlappar (våra strykfria favoriter här!) och namna alla kläder, vantar, snuttefilt, nappar, mössor, skor… ja, ALLT! Det är hyfsat frustrerande (och dyrt) att kläderna försvinner.

7. Ha alltid SAMMA byteskläder

Bestäm hemma att vissa kläder alltid hör hemma på förskolan, exempelvis alla röda strumpor och de två gröna tröjorna. Om du har något hemma för att tvätta är det enkelt att veta att det inte ska sorteras in hemma i garderoben, utan åka direkt tillbaka till föris.

8. Smutsiga barn i vagnen? Använd regnskyddet!

Tar ni vagnen hem? Sätt barnvagnens regnskydd under, och lerigt barn OVANPÅ.

9. Grusiga ytterkläder = borsta av!

Sitter det kvar grus och gegga efter att overallen eller ytterkläderna torkat i torkskåpet? Be personalen ha en sko-borste vid dörren eller ha en i vagnen, så kan du själv borsta av innan ni går hem.

10. Köp bättre kvalitet = sälj dyrare på second hand

Det svider ibland i plånboken att utrusta barnen med allt som behövs på förskolan (speciellt när de växer ur en storlek per säsong).

Tre heta tips:

  1. Köp kläder med riktigt bra kvalitet! Det kostar mer, men du kan sälja plagget second hand för 50-70 % av priset du betalade.
  2. Shoppa second hand! Leta efter märken med bra kvalitet, då de kläderna ofta håller sig nästan som nya.
  3. Välj kläder som kan växa i storlek! Många märken har "extended size" som gör att du kan göra plagget större i takt med att ditt barn växer.

11. Minska sjukdomarna

Ta för vana att stanna till på toaletten och tvätta på dina och ditt barns händer innan ni lämnar förskolan (alternativt handsprit utanför). Tar bara 2 minuter, men kan spara många vab-dagar!

12. Ha småsyskon i bärsele

Det är ingen enkel ekvation när man ska ha småsyskon med vid hämtningen, rodda med ytterkläder/utbrott/genomblöta strumpor på förskolebarnet OCH slippa att bli genomsvettig själv. Hetaste tipset: ha minstingen i bärsele eller bärsjal! 

13. Ha en banan i fickan

Vi hämtar ofta våra barn precis när blodsockret börjat dippa: vi själva är trötta och barnen är ännu tröttare efter en intensiv dag på förskolan. Ha en banan, smoothie eller valfritt snacks redo i fickan. Ta en fikapaus utanför grinden innan ni går hemåt. ♥

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.