10 vanliga frågor om missfall – experten svarar!

Hur vanligt är det med missfall? Ökar risken om jag stressar? När kan jag bli gravid igen? Och hur undviker man att fastna i oron över att få missfall igen? Här är expertens svar.

22209.jpg

Kristina Müller arbetar som senior rådgivare och barnmorskaBB Stockholm Family. I sitt jobb har hon mött många kvinnor som fått missfall och här svarar hon några av de frågor hon ofta får.

1. Borde vi prata mer öppet om missfall?

- Absolut! Inte minst för att få bort skuldkänslorna som många känner efter ett missfall. Många vill inte berätta om sin graviditet tidigt av rädsla för att det inte ska gå vägen. Men för vem väntar man? Får du ett missfall är det skönt att de närmaste redan vet och kan ge dig stöd. När vi kan kontrollera det mesta annat i våra liv är det också svårt för många att landa i ovissheten runt en graviditet. Många vill ha upprepade ultraljud för att känna sig trygga, men ett ultraljud är en färskvara som talar om hur läget är just nu. Efter två dagar kan allt vara annorlunda. Missfall är smärtsamt och sorgligt, men en del av att vara människa.

Om du får ett missfall kan det vara skönt att de närmaste redan vet.

2. Hur vanligt är missfall?

- Det är väldigt vanligt, exakt hur vanligt vet man inte. Det finns ett stort mörkertal, eftersom många missfall sker tidigt innan du ens vet att du är gravid och kanske bara tror att du får en lite kraftigare mens.

3. Vad beror missfall på?

- Ofta är det något med fostret som inte fungerat. Det kan vara ett kromosomfel, att ägget inte delar på sig eller fastnar ordentligt på livmoderväggen. Kroppen sköter det själv genom att stöta ut fostret. De flesta som drabbas av ett tidigt missfall gör det före graviditetsvecka 13. Risken ökar när du blir äldre, framför allt om du passerat 40. Har du haft tre upprepade missfall är mitt råd att kontakta en gynekolog för en utredning för att se om det finns någon bakomliggande orsak.

4. Vad innebär en missed abortion?

- Att graviditeten avslutas utan att du märker det. Kroppen stöter inte ut fostret direkt, utan fortsätter att signalera att graviditeten pågår (trots att den avstannade redan tidigare). Missfallet blir fördröjt och upptäcks ofta i samband med första ultraljudet. Chocken och sorgen blir ofta extra svår, eftersom du inte anat att något var fel.

5. När är den största risken för missfall över?

- Baserat på den forskning vi har idag minskar risken efter nio fulla graviditetsveckor.

6. Ökar risken om jag stressar?

- Nej, det finns inget som tyder på att vanlig vardagsstress eller att du jobbar mycket orsakar missfall.

7. Vilka är de tydligaste tecknen på ett missfall?

- Det börjar ofta som en liten blödning som övergår och blir kraftigare, som en riklig mens med klumpar. Det är också vanligt att du får ont i magen eller underlivet, ungefär som vid kraftiga menssmärtor.

8. Behöver jag åka in till sjukhus?

- Det är bra att kontakta vården för att få vägledning om du behöver söka vård eller inte. Känner du att du blött ut och att blödningen avtar efter sju till nio dagar behöver du inte åka till sjukhus. Men fortsätter det att blöda ska du åka in och göra ett ultraljud som visar att inget finns kvar i livmodern.

9. När kan jag bli gravid igen efter ett missfall?

- Kroppen ställer ofta om sig snabbt och det är möjligt att få ägglossning och bli gravid redan efter ett par veckor efter ett missfall. Men det viktigaste är att du känner efter vad som är bra för dig och din kropp.

Du kan bli gravid igen redan efter ett par veckor.

10. Hur gör jag för att inte fastna i oro för ett nytt missfall?

- Det är bra att ha med sig att ett eller två missfall inte säger något om att det inte ska gå vägen nästa gång. Men oron finns såklart där och det är viktigt att den inte tar över. Att prata hjälper, ventilera oron med din partner, familj och, om du vill, vänner. Öppnar du upp och berättar hur du känner kommer du att upptäcka att fler i din umgängeskrets känt likadant. Fortsätter oron ändå att gnaga är mitt råd att kontakta en professionell samtalsperson och få hjälp den vägen.

TIPS! "Vi måste prata mer och öppet om missfall!" - läs om Emelie som fick missfall i vecka 10

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

27 januari, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.